Acasă Politic Tănase: Dodon e favorizat în campanie. Utilizează toate resursele țării

Tănase: Dodon e favorizat în campanie. Utilizează toate resursele țării

0

Faptul că Igor Dodon intră în campania prezidențială, nefiind suspendat din funcție, dezavantajează alți candidați și contravine principiului de egalitate, stipulat în Constituție și Codul Electoral.

De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit lui, la această oră există un candidat care utilizează plenar toate resursele statului sub pretextul că este în funcțiune, și se lucrează dezavantaje absolut inadmisibile pentru restul candidaților.

„Care sunt șansele celorlalți candidați de a merge în fiecare zi prin sate la întâlniri de lucru cu poporul, de a primi mesaje din partea altor șefi de stat? Aici e o chestie discutabilă. 

Prin urmare, mai multe elemente sunt din tot ceea ce ține de sistemul electoral, care au fost păstrate special pentru a favoriza un anumit candidat și în mod special este vorba de actualul președinte”, a declarat el în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Întrebat care este sursa cea mai gravă de eventuale nereguli, Alexandru Tănase a menționat că este vorba despre „imixtiunea din afară” și „coruperea alegătorilor”.

„Ultimele declarații ale președintelui Dodon că din afara țării vor veni donații din partea Federației Ruse pentru țărani și nu mai știu ce acolo sigur că este o corupere a alegătorilor directă, absolut directă, fără niciun fel de dubii, va vicia în mod clar rezultatul campaniei, deoarece avem o scădere a Produsului Intern Brut doar în ultimele 3 luni de zile, dacă nu greșesc, de 14 la sută, ceea ce înseamnă că orice bani care vor fi folosiți acum în campanie vor produce rezultate electorale… 

În ce măsură, de fapt, într-un an electoral este posibil ca un candidat electoral să angajeze credite externe, care în mod clar vor fi folosite pentru a-și face imagine și nu pentru altceva? Dacă Curtea ar fi dat altă soluție, probabil că și acum ar fi fost posibil de amânat, cel puțin, acest ajutor pe care îl dau rușii după campania electorală. De ce nu? 

Dacă vor să facă un bine pentru țăranii moldoveni și nu mai au probleme la ei acasă, lasă să le dea bani după luna noiembrie, care-i problema? Asta este una din cele mai mari probleme pe care o văd eu acum pentru oameni”, a precizat el.

Fostul președinte al Înaltei Curți a adus exemplul Georgiei, când a avut loc o reacție foarte puternică internațională împotriva la acțiunile unui candidat care, din bani proprii, a anulat datoriile sau plata dobânzii pentru cei care aveau credite la bănci.

„Formal, da, nu s-a întâmplat nimic, nimeni nu a băgat bani în mâna alegătorului, dar, de fapt, este o corupere a alegătorului și o manipulare inadmisibilă, o intervenție în procesul electoral. 

Cu atât mai mult că această intervenție vine din partea unui stat care menține sub ocupație militară o bună parte din teritoriul nostru, un stat care ne-a demolat economia constant, adică nu este un stat-prieten”, susține Tănase.

Potrivit lui, cu regret, ceilalți concurenți electorali nu vor să sesizeze lucrul acesta și nu prea atrag atenție la acțiunile pe care le întreprinde Dodon.

„Cel puțin ar putea să meargă la Curtea Constituțională și să-i ceară Curții să verifice în ce măsură sau să declare neconstituționale prevederile care îi permit șefului statului să nu se suspende din funcție dacă el este concurent electoral și să vadă exact ce-i cu sumele acestea de bani, din cauză că ele clar influențează voința alegătorului, nu e niciun dubiu aici”, a punctat Alexandru Tănase.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.