Acasă Politic Dorin Cimil refuză să demisioneze: Continui să-mi realizez atribuțiile conform prevederilor legale

Dorin Cimil refuză să demisioneze: Continui să-mi realizez atribuțiile conform prevederilor legale

0

Președintele Comisie Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că va rămâne în funcția de conducere și își va continua activitatea în conformitate cu legislația, asumându-și responsabilitatea pentru decizii. Aceasta după ce membrii Partidului Acțiune și Solidaritate i-au cerut demisia. Cât despre circulara care prevede interzicerea finanțării de către partide a candidaților la Președinție, Cimil susține că nu a semnat-o.

Am luat act de declarația Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” prin care se cere demisia mea din funcția de președinte și membru al CEC. Consider că nu am luat decizii, nu am întreprins acțiuni și nu am făcut declarații care ar constitui o încălcare a legii sau a jurământului depus și ar servi drept temei pentru demisie”, menționează Cimil.

Șeful CEC susține că a gestionat, „în limita competențelor, transparent și corect, procesul de înregistrare prealabilă” și a prezentat informații relevante subiectului și a dispus verificarea cererilor depuse la CEC.

Urmare finalizării procesului de înregistrare prealabilă, am sesizat autoritățile competente să verifice informațiile sub aspectul veridicității datelor prezentate. Referitor la circulara despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, menționez că nu o susțin, nu am susținut-o, de asta nici nu am semnat-o, iar argumentele le-am expus într-o ședință de lucru cu participarea membrilor CEC”, precizează el.

Dorin Cimil susține că, chiar dacă a fost desemnat de către PAS, își menține „poziția echidistantă”.

Acțiunile mele nu favorizează un anumit concurent electoral. În deciziile pe care le iau mă conduc strict de principiile legalității, dreptății și independenții, nu mă las și nu mă voi lăsa influențat de vreo forță politică. În contextul celor expuse, continui să-mi realizez atribuțiile conform prevederilor legale. Îmi asum responsabilitatea deplină pentru deciziile luate în calitate de Președinte al Comisiei Electorale Centrale”, a punctat președintele CEC.

Reacția președintelui CEC vine după ce miercuri, PAS a cerut demisia președintelui Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. Partidul, care, de altfel, l-a propus pe Cimil în funcție, în 2019, susține că observă acțiuni și declarații de-ale șefului CEC „care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”.

Mai mult, lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat indignată de informația unei circulante, potrivit cărei partidele politice n-ar avea voie să cheltuie banii fracțiunii în campania electorală. Sandu l-a acuzat pe președintele Igor Dodon că ar fi pus la cale această decizie pentru a frauda alegerile prezidențiale.

Și deputatul Sergiu Sîrbu s-a arătat surprins de modul în care CEC a interpretat legislația electorală și a stabilit că partidul și candidatul înaintat de formațiune sunt persoane juridice diferite. Acesta susține că este unul dintre autorii prevederilor noi ale Codului Electoral, dar ar fi avut cu totul altă viziune. „Pe cât de stranie, pe atât de ilegală”, spune deputatul Pro Moldova despre circulara CEC.

Iar joi, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a depus o contestație la Curtea de Apel, prin care califică circulara Comisiei Electorale Centrale drept neconstituțională și abuzivă. Din numele formațiunii, se solicită instanței anularea integrală a actului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.