Acasă Extern A fost descoperită cauza miilor de cutremure care au zguduit Santorini. Cercetătorii...

A fost descoperită cauza miilor de cutremure care au zguduit Santorini. Cercetătorii au rămas surprinși de ce au găsit în adâncul scoarței terestre

0

Zeci de mii de oameni au fost evacuați în primăvară din Santorini, după o serie de cutremure care au speriat Grecia și întreaga lume. Acum, cercetătorii de la Universitatea din Oregon vin cu o concluzie neașteptată: miile de cutremure nu au fost provocate de un vulcan, ci de o mișcare laterală a magmei, adânc sub scoarța terestră, anunță publicația Phys.org.

Peste 10.000 de persoane evacuate din cauza cutremurelor

Insula Santorini a fost lovită, în luna februarie 2025, de mii de cutremure mici, unele dintre ele produse la doar câteva minute distanță. Cel mai puternic a avut magnitudinea de 5,3. Peste 10.000 de persoane au fost evacuate de urgență. Cauza acestor seisme a fost, la început, un mister chiar și pentru specialiști.

Dar Emilie Hooft, geofiziciană la Universitatea din Oregon, nu a fost la fel de surprinsă. Cu doar zece zile înainte de începerea seismelor, echipa sa trimisese spre publicare o cercetare care dezvăluia ceva bizar în adâncurile Santoriniului.

Magma s-a deplasat lateral, prin fisuri în scoarță

„Am găsit magmă în adâncime, dar nu direct sub vulcan. Este o injecție laterală de magmă, la 10 km nord-est de vulcanul principal. Exact acolo s-au declanșat și cutremurele”, a spus Hooft, citată de publicația Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Această concluzie a fost confirmată de două studii publicate de echipa sa, în care s-au folosit unde sonore pentru a „scana” adâncimile scoarței terestre, o tehnologie asemănătoare cu un ecograf, dar folosită sub apă, în zonele vulcanice.

Poate fi un nou tip de amenințare vulcanică?

O altă cercetătoare, Kaisa Autumn, a reușit să observe magma aflată între 9 și 15 kilometri sub scoarță, care se deplasează pe orizontală, prin crăpături formate în sistemul de falii. Aceasta nu se află sub centrul vulcanului, cum se întâmplă de obicei, ci la distanță.

„Mișcările magmei nu trebuie privite izolat, ci ca parte a unui sistem complex, în care scoarța, faliile și vulcanul interacționează. Asta înseamnă că viitoare episoade de activitate vulcanică pot apărea și în afara centrelor clasice”, a explicat Hooft.

Emilie Hooft studiază regiunea Santorini încă din 2015 și a condus una dintre cele mai ample misiuni de scanare seismică a unui vulcan din lume, pentru a înțelege cum circulă magma în subteran și cum poate fi anticipată o erupție.

„Provocarea rămâne să înțelegem când și cum se mișcă magma. Asta e esențial pentru a putea emite avertismente timpurii în zonele vulnerabile, cum e sudul Mării Egee”, a spus cercetătoarea.

Ce este cultura vulcanică Santorini?

Santorini este parte a unui arc vulcanic format într-o zonă de subducție, locul unde o placă tectonică se afundă sub alta. Este una dintre cele mai active zone vulcanice din Europa și a fost locul unei erupții uriașe în urmă cu peste 3.500 de ani, care a distrus civilizația minoică de pe insula Creta.

O serie de cutremure a lovit insula grecească Santorini în luna februarie, stârnind îngrijorare în rândul specialiștilor și localnicilor. Șapte cutremure cu magnitudine peste 4 au zguduit zona în noaptea de miercuri, 5 februarie, spre joi, 6 februarie, inclusiv unul de magnitudine 5,2.

„Aceste cutremure nu s-au produs departe de toate centrele vulcanice cunoscute, așa cum s-a crezut inițial. Ele provin exact dintr-o zonă de stocare a magmei pe care am descoperit-o”, a subliniat Hooft.








! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.