Acasă Extern „Tată, imam, Dumnezeu”. Liderul unei secte religioase care pretinde că e noul...

„Tată, imam, Dumnezeu”. Liderul unei secte religioase care pretinde că e noul papă își îndeamnă adepții să-și vândă bunurile pentru a crea un stat „divin”

0

O sectă religioasă fondată de un fost realizator de documentare care s-a autoproclamat „salvator al omenirii” funcționează într-un fost orfelinat din Crewe, Marea Britanie. În acest loc locuiesc aproximativ 100 de adepți, inclusiv familii cu copii care sunt școlarizați la domiciliu, scrie The Guardian.

Religia Ahmadi a Păcii și Luminii (AROPL) a fost fondată de Abdullah Hashem, un american de origine egipteană crescut în Indiana, care a devenit cunoscut după ce a făcut filme în care se infiltra și demasca cultele din SUA.

În 2008, el și partenerul său au fost dați în judecată după ce au filmat un documentar sub acoperire despre o religie OZN cu sediul în Elveția. „Ne construim cu adevărat reputația pentru demascarea profetului fals, fenomenul OZN”, a declarat Hashem reporterilor în timp ce își promova documentarul.

Șapte ani mai târziu, el a fondat AROPL, declarându-se Mahdi, o figură salvatoare din profeția islamică apocaliptică. De asemenea, el pretinde că este papa legitim, precum și succesorul profetului Mahomed și al lui Iisus.

Hashem îi îndeamnă pe adepți să își vândă bunurile și să își doneze salariile pentru cauza sa. Grupul religios îmbină teologia islamică cu teoriile conspirației despre Illuminati și extratereștrii care controlează în secret președinții SUA. AROPL afirmă că este o mișcare religioasă pașnică, deschisă și transparentă, derivată din islamul șiit.

Potrivit The Guardian, aproximativ 100 de adepți, inclusiv familii cu copii, locuiesc în Webb House, un fost orfelinat din nord-vestul Angliei, în valoare de 2 milioane de lire sterline, devenit în 2021 noul sediu al cultului. Anterior, grupul își avea sediul în Suedia, dar membrilor le-a fost interzisă intrarea în țară după ce s-a descoperit că o serie de întreprinderi legate de organizație furnizau vize fictive.

În timpul unei vizite recente la sediul din Crew, un reporter al ziarului britanic a văzut un grup de copii mici jucându-se într-o curte. În altă parte, adulți cu căciuli negre stăteau la masă sau plimbau câini mari de pază (Hashem și adepții săi poartă în mod obișnuit căciuli negre).

The Guardian a analizat hotărâri judecătorești, dosare ale companiilor, scripturi religioase și videoclipuri și sute de pagini de documente oficiale despre grup și membrii săi și a intervievat mai mulți foști membri.

Unii, inclusiv foști rezidenți ai sediului din Crewe, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la bunăstarea și educația copiilor de acolo. Serviciile sociale ale consiliului Cheshire au făcut de două ori anchete referitoare la grup sau la copii. Nu există nicio dovadă că ar fi fost necesară o acțiune.

Foștii membri au declarat că s-au simțit presați să rupă legăturile cu persoane din afara grupului și au fost încurajați să își vândă proprietățile pentru a finanța activitățile acestuia. O femeie a declarat că a predat toți banii pe care îi primise pentru nunta sa; un alt adept a declarat că a donat aproximativ 33.000 de lire sterline.

AROPL se aștepta ca rezidenții permanenți să vândă bunuri pentru a contribui la susținerea lor și a mișcării și au negat că membrii ar fi fost încurajați să ostracizeze rude sau controlați strict. Avocatul a declarat că membrii se puteau alătura și părăsi AROPL după cum doreau.

Grupul s-a confruntat cu hărțuiri și persecuții, în special în Algeria, Malaezia și Turcia, unde multe dintre afirmațiile sale, cum ar fi coruperea Coranului sau toleranța față de persoanele LGBT, sunt considerate erezii. Amnesty International și alte grupuri pentru drepturile omului au criticat presupusa maltratare a membrilor AROPL, pe care experții ONU au numit-o „o minoritate religioasă persecutată”.

Recrutare prin rețelele de socializare

Pentru cei din Crewe, întâlnirile regulate au loc în „bazilică”, o cameră cu o estradă de lemn ridicată și pereți acoperiți cu ilustrații ale susținătorilor despre care Hashem a declarat că sunt reîncarnări ale unor figuri religioase.

Grupul desfășoară o operațiune media inteligentă și produce și distribuie în mod regulat videoclipuri despre activitățile sale. Pe un canal TikTok, un grup mare de bărbați, mulți dintre ei purtând căciuli negre, declară că sunt „soldați” pentru Hashem și că vor lupta și vor muri pentru el.

Unele videoclipuri prezintă copii. Într-unul dintre ele, un băiat care spune că are 16 ani îl descrie pe Hashem drept „tatăl său, imam, Dumnezeu”. Într-un alt videoclip, care arată o fată aparent de vârstă școlară primară care susține că Hashem i-a vindecat miraculos durerile de stomac.

Întrebat despre înregistrarea video, avocatul AROPL a declarat că Hashem și grupul sprijină pe deplin NHS (sistemul de sănătate britanic) ca soluție pentru toate problemele medicale din Regatul Unit.

Referitor la educație pe care copiii o primesc la sediul din Crewe, avocatul AROPL spune că organizația nu este implicată în educația la domiciliu, aceasta fiind condusă de părinți.În Anglia, școlarizarea la domiciliu este legală, deși orice grup de mai mult de cinci copii trebuie înregistrat la Ofsted, inspectoratul pentru educație al guvernului britanic.

Hashem și-a avertizat adepții cu privire la influența corupătoare a educației tradiționale asupra copiilor și i-a încurajat să „profite de legile” din țările care permit educația la domiciliu. El le-a spus recent adepților: „Nu poți controla pe deplin ce se întâmplă cu copilul tău atât timp cât se amestecă în exterior cu oameni pe care nu îi cunoști”.

AROPL a solicitat statutul de organizație caritabilă în Regatul Unit, iar Comisia de caritate analizează în prezent cererea. AROPL are statut de organizație caritabilă în SUA și are câteva sute de susținători în întreaga lume, care sunt rugați să jure credință grupului prin intermediul rețelelor sociale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.