Funcția de director al CNAM ar putea deveni inamovibilă. Asta înseamnă că în perioada exercitării mandatului de patru ani, nimeni nu ar avea dreptul să demită șeful instituției care, în prezent, e democrata Valentina Buliga. Un proiect de lege în acest sens a fost examinat de Cancelaria de Stat și se află în etapa de consultări.
Mai exact, prin proiect se solicită modificarea Legii Statutului Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină din anul 2002 și anume în prevederile ce țin de statutul directorului general. În prezent, șeful CNAM e numit pentru o perioadă de patru ani de Guvern și poate fi demis din funcție de asemenea de către Guvern.
Proiectul cere însă ca acesta să fie inamovibil pe perioada exercitării mandatului. Proiectul a fost discutat ultima dată pe data de 20 august în cadrul unei ședințe a Cancelariei de Stat.
Autorii proiectului subliniază că schimbarea se face pentru o stabilitate a funcției de director CNAM. „Lipsa de stabilitate a mandatului de director general al CNAM este o carență cu impact negativ asupra performanțelor instituționale ale CNAM în raport cu obiectivele strategice trasate”, argumentează autorii.
Totodată, conducerea CNAM solicită Guvernului ca Consiliul de administrație să fie organul suprem de administrare a companiei, iar componența acestuia să fie aprobată de directorul general. Acesta ar include nouă membri, dintre care patru reprezentanți ai Guvernului.
Precizăm că potrivit legislației R. Moldova, inamovibili sunt magistrații Curții Constituționale și judecătorii numiți până la atingerea plafonului de vârstă.
Amintim că democrata Valentina Buliga a fost numită în funcția de directoare a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) în luna mai curent. Buliga a fost ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în trei guverne succesive (Filat I, Filat II şi Leancă), în anii 2009-2014.
Din 2014, aceasta a ocupat fotoliul de deputat, iar în 2018 a fost numită șefă la Casa Națională de Asigurări Sociale, în perioada în care au avut loc o serie de numiri ale democraților în diverse funcții de stat. Ea a fost demisă în 2019, de Guvernul Maia Sandu.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.