Acasă Extern Vladimir Putin declară că este treaba Rusiei dacă să utilizeze sau nu...

Vladimir Putin declară că este treaba Rusiei dacă să utilizeze sau nu trupe nord-coreene în Ucraina

0

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că este treaba Rusiei dacă decide să utilizeze sau nu trupe nord-coreene şi a subliniat că, în condiţiile în care Ucraina vrea să adere la NATO, Moscova poate să facă tot ce doreşte pentru a-şi asigura propria securitate, informează Reuters.

SUA au anunţat miercuri că există dovezi care arată că Phenianul a trimis 3.000 de soldaţi în Rusia pentru o posibilă desfăşurare a acestora în Ucraina, acţiune care în opinia Occidentului constituie o escaladare semnificativă în războiul din Ucraina.

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august.

„Dacă trebuie să decidem ceva, atunci vom decide… însă este decizia noastră suverană dacă să o aplicăm sau nu, dacă avem nevoie de asta. Aceasta este treaba noastră”, a declarat Putin la televiziunea de stat rusă.

Vladimir Putin a subliniat că Occidentul a declarat în repetate rânduri că este treaba Ucrainei modul în care îşi asigură securitatea, „cu sau fără NATO”.

„Cu cât mai repede ei vor realiza eşecul unei asemenea abordări în relaţiile cu Rusia, cu atât va fi mai bine pentru toţi şi, poate că, în primul rând pentru ei”, a afirmat Putin.

Vladimir Putin şi conducătorul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un „tratat asupra parteneriatului strategic global” între ţările lor în timpul vizitei întreprinse de preşedintele rus în iunie la Phenian.

Tratatul prevede în articolul 4 un „ajutor militar imediat” în caz de agresiune armată din partea unei ţări terţe. Potrivit textului, „dacă una dintre părţi suferă un atac armat din partea unui stat sau unui grup de state oarecare şi se află astfel în stare de război, cealaltă parte îi va acorda imediat un ajutor militar sau de alt fel prin intermediul tuturor mijloacelor pe care le are la dispoziţie, conform articolului al 51-lea din Statutul ONU şi conform legislaţiilor rusă şi nord-coreeană”.

La o conferinţă de presă desfăşurată la finalul summitului BRICS găzduit în oraşul rus Kazan, preşedintele rus Vladimir Putin nu a negat prezenţa trupelor nord-coreene în Rusia. Răspunzând unei întrebări pe acest subiect, el a indicat spre ajutorul militar oferit Ucrainei de Occident şi a vorbit de asemenea despre mercenari străini care luptă alături de armata ucraineană.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au informat în repetate rânduri despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat miercuri informaţia.

Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.