Acasă Politic VIDEO // Vlad Filat acuză guvernarea de discriminare etnică împotriva lui Alexandru...

VIDEO // Vlad Filat acuză guvernarea de discriminare etnică împotriva lui Alexandru Stoianoglo și lansează un apel către Maia Sandu: „Opriți campania de ură”

0

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, a lansat critici dure la adresa campaniei recente de pe rețelele de socializare, acuzând-o de promovarea discriminării etnice împotriva candidatului Alexandru Stoianoglo, de etnie găgăuză. Filat a condamnat utilizarea unor mesaje xenofobe, precum „nu dăm țara turcilor” sau „nu punem un turc pe Ștefan cel Mare”, subliniind că astfel de atacuri sunt extrem de periculoase într-o țară multietnică și tolerantă, cum este Moldova.

„Este o campanie coordonată și susținută de actuala guvernare, în frunte cu Maia Sandu. Astfel de afirmații sunt inacceptabile și extrem de periculoase pentru o țară multietnică și tolerantă cum este Moldova”, a declarat Filat.

Fostul prim-ministru a criticat dur divizarea societății pe criterii etnice, atrăgând atenția că astfel de practici contravin valorilor europene, pe care Maia Sandu și susținătorii săi le invocă frecvent.

Filat a amintit că Uniunea Europeană promovează unitatea prin diversitate, nu ura și discriminarea.

„Cum poți să pretinzi că urmezi valorile europene și, în același timp, să permiți o astfel de campanie? Este important să înțelegem că Europa nu înseamnă autoritarism sau discriminare. Moldova este o țară în care toți cetățenii, indiferent de etnie, au aceleași drepturi și obligații”, a subliniat fostul premier.

Filat a făcut referire și la exemplul României, unde, timp de zece ani, președintele Klaus Iohannis, de etnie germană și religie catolică, a condus o țară preponderent ortodoxă. El a subliniat că diversitatea etnică și religioasă nu ar trebui să fie un obstacol pentru ocuparea funcțiilor publice într-o democrație.

În încheiere, Vlad Filat a lansat un apel către Maia Sandu și echipa sa, cerându-le să oprească campania de ură și discriminare:

„Opriți-vă, pentru că răspunsul va fi unul dur și va afecta întreaga societate. Ne amintim cum ați fost atacată pe nedrept pentru faptul că nu aveți o familie sau copii. Acum, vă cer să puneți capăt acestor atacuri josnice.”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.