Acasă Extern Scandal de corupție în Ucraina: Șefa centrului de expertiză medicală din Nikolaev,...

Scandal de corupție în Ucraina: Șefa centrului de expertiză medicală din Nikolaev, prinsă cu 450.000 de dolari și pașaportul rusesc al fiului

0

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit o rețea de corupție condusă de șefa Centrului de Expertiză Medico-Socială din cadrul Consiliului Regional Nikolaev, responsabilă însărcinată cu evaluarea medicală a bărbaților supuşi procesului de mobilizare. În urma perchezițiilor, autoritățile au găsit peste 450.000 de dolari și o colecție de bijuterii, ascunse în mai multe locații, scrie ziua.md.

O mare parte din aceste bunuri au fost descoperite în locuința fiului său, un stagiar la o facultate de medicină, la care SBU a găsit și un pașaport rusesc. Potrivit anchetatorilor, fiul oficialei a obținut cetățenia rusă prin fostul consulat general al Rusiei din Odesa, înainte de declanșarea războiului la scară largă.

Pentru a ascunde veniturile ilegale, femeia a achiziționat pe numele fiului său trei apartamente nedeclarate. De asemenea, s-a constatat că, în 2023, șefa centrului și-a atribuit împreună cu fiul său al doilea grad de invaliditate pentru a obține beneficii și ajutoare sociale suplimentare de la stat.

Între anii 2015 și 2023, funcționara a declarat doar venituri oficiale în valoare de puțin peste 2 milioane de grivne, însă investigația arată o discrepanță majoră între aceste declarații și averea descoperită.

În ultimele săptămâni, cazurile de corupție din cadrul centrelor de expertiză medicală au luat amploare. Un scandal răsunător o implică pe șefa Centrului de Expertiză Medico-Socială din regiunea Hmelnițk, Tatiana Krupa, la care au fost descoperite, la începutul acestei luni, aproape 6 milioane de dolari, 100.000 de dolari în biroul său și 2,5 milioane de dolari în conturi din străinătate.

Recent, în presă au apărut informații că Krupa a „ajutat” zeci de procurori din cadrul Procuraturii Regiunii Hmelnițk să obțină statutul de invaliditate.

În acest context, procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a ordonat o anchetă oficială, iar președintele Volodimir Zelenski a anunțat convocarea Consiliului Național de Securitate și Apărare. Zelenski a promis recent măsuri sistemice, de personal și procedurale pentru a combate corupția din cadrul centrelor de expertiză medicală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.