Acasă Extern Emmanuel Macron asigură că Franța va sprijini Moldova în aderarea la UE

Emmanuel Macron asigură că Franța va sprijini Moldova în aderarea la UE

0

Emmanuel Macron a reacţionat luni după victoria opţiunii de aderare la Uniunea Europeană la referendumul din Republica Moldova, asigurând această ţară de „sprijinul” Franţei în împlinirea „destinului său european” şi denunţând „manevrele de dezinformare” în timpul votului, notează AFP.

„Manevrele de dezinformare nu au zdruncinat hotărârea moldovenilor, a căror aspiraţie de a se alătura familiei europene s-a dovedit a fi mai puternică”, a scris preşedintele francez pe X, scrie agerpres.ro.

Preşedinta în exerciţiu „Maia Sandu întruchipează această dorinţă. Moldova poate conta pe sprijinul nostru pentru a-şi împlini destinul european”, a adăugat el, după acest referendum câştigat la limită de tabăra „da”, condusă de Maia Sandu.

Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani. 

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 640.881 de alegători sau echivalentul a 42,07% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 400.208 de cetățeni, ceea ce constituie 26,27% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 240.673 de voturi.

În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,16% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,84% au răspuns „Nu”.

Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale. 

„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.