Acasă Extern Fostul preşedinte albanez Ilir Meta, arestat la Tirana, o ”răpire criminală”, denunţă...

Fostul preşedinte albanez Ilir Meta, arestat la Tirana, o ”răpire criminală”, denunţă partidul acestuia

0

Fostul preşedinte albanez Ilir Meta, un aprig adversar al premierului Edi Rama. a fost arestat la Tirana, anunţă luni partidul acestuia, suspectat de spălare de bani, potrivit presei locale, relatează AFP.

Aceasta este o ”răpire criminală”, denunţă într-un cominicat secretarul general al Partidului Libertăţii, Tedi Blushi, anunţând arestarea lui Ilir Meta, care a fost preşedinte în perioada 2017-2022.h

Parchetul, contactat de AFP, nu a dat informaţii despre arestarea lui Ilir Meta.

Ilir Meta, în vârstă de 55 de ani, este un veteran pe scena politică albaneză, pe care a ocupat cele mai înalte funcţii după cădetrea comunismului în 1991.

Ales deputat la începutul anilor ’90, el a fost premier (1999-2002), ministru de Externe (2010-2011) şi preşedinte al  Parlamentului (2013-2017), după care a fost ales preşedinte al Albaniei în 2017, o funcţie onorifică.

”REGIM KLEPTOCRATIC”

Înainte de a deveni inamicul său politic, el a fost un aliat al actualului premier Edi Rama.

Ilir Meta a fost arestat pe un bulevard, în capitală, de către agenţi de la Biroul Naţional albanez de Anchetă, în timp ce se ducea cu maşina la serviciu, scrie presa.

El este ”suspectat de spălare de bani”, potrivit presei.

Mai multe publicaţii au difucat imagini cu poliţişti în civil care blochează drumul maşinii lui Meta, după care-l arestează şi-l urcă într-un furgon al Forţelor Speciale de poliţie.

Fostul preşedinte albanez, care a participat pe când era preşedinte la manifestaţii împotriva Guvenrului socialist al lui Edi Rama, îl acuză pe acesta de faptul că conduce un ”regim kleptocratic” şi de faptul că ”concentrează toate puterile legislative, administrative şi judiciare în mâna sa”.

Un fost premier şi un fost şef de stat emblematic, Sali Berisha, actualul lider al Partidului Democratic (dreapta, în opoziţie) – plasat în arest la domiciliu în cadrul unei anchete cu privire la corupţie – a denunţat într-o conferinţă de presă o ”persecuţie politcă a lui Ilir Meta”.

Potrivit unui fotograf care colaborează cu AFP, el a părăsit luni seara un comisariat de poliţie şi era condus către o instituţie penitenciară.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.