Acasă Politic Ursula von der Leyen: Moldova a arătat că îşi doreşte un viitor...

Ursula von der Leyen: Moldova a arătat că îşi doreşte un viitor european

0

Republica Moldova a demonstrat că doreşte un „viitor european”, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o primă reacţie la rezultatele referendumului desfăşurat duminică şi în care o uşoară majoritate a moldovenilor a votat în favoarea aderării la UE.

„În faţa tacticilor hibride ale Rusiei, Republica Moldova a arătat că este independentă, că este puternică şi că îşi doreşte un viitor european”, a afirmat Ursula von der Leyen într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare X, în care a felicitat-o şi pe preşedinta Maia Sandu pentru victoria sa în primul tur al scrutinului prezidenţial, scrie agerpres.ro.

După numărarea a 99,59% din voturi, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a indicat că tabăra „da” pentru înscrierea aderării la UE ca obiectiv naţional în Constituţia Republicii Moldova a câştigat cu 50,45% din voturi, faţă de 49,55% pentru tabăra „nu”, dar încă nu au fost numărate toate buletinele de vot din străinătate.

Concomitent, la alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică, Maia Sandu a câştigat cu 42,33% din voturi în faţa principalului său rival, prorusul Alexandr Stoianoglo, care a obţinut 26,05% din sufragii, iar cei doi se vor înfrunta în turul al doilea pe 3 noiembrie.

De asemenea, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu pentru faptul că „leadershipul şi curajul său au schimbat cursul istoriei”. „Ne vom scrie viitorul împreună”, i-a transmis Roberta Metsola preşedintei de la Chişinău, pe aceeaşi reţea de socializare.

Comisia Europeană a declarat luni că alegerile prezidenţiale desfăşurate simultan cu referendumul în Republica Moldova au avut loc într-un context de interferenţe şi intimidare „fără precedent” din partea Rusiei şi a susţinătorilor săi pentru destabilizarea procesului democratic.

Interferenţa, potrivit purtătorului de cuvânt al UE pentru afaceri externe, nu s-a produs doar „în zilele şi săptămânile care au precedat alegerile”, ci a reprezentat o campanie care a început după invazia rusă în Ucraina în februarie 2022. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.