Acasă Extern Mii de oameni au manifestat în Insulele Canare împotriva turismului excesiv

Mii de oameni au manifestat în Insulele Canare împotriva turismului excesiv

0

Mii de persoane au manifestat, duminică, în staţiunile din Insulele Canare, împotriva turismului excesiv care, potrivit lor, îi elimină pe localnici de pe piaţa imobiliară, relatează Reuters.

Sub sloganul „Insulele Canare au o limită”, locuitorii au demonstrat simultan în Gran Canaria, Tenerife, La Palma, Fuerteventura, Lanzarote şi El Hierro şi au cerut o schimbare a modelului turistic pentru insule.

În Playa de las Americas din Tenerife, protestatarii au apărut pe plajă în timp ce turiştii făceau plajă şi au scandat „Această plajă este a noastră”.

Activiştii au susţinut că sosirea a milioane de vizitatori în fiecare an epuizează resursele naturale limitate, cum ar fi apa, şi dăunează mediului. Cel puţin 8.000 de persoane au participat la protest, potrivit guvernului spaniol.

În perioada ianuarie-septembrie, 9,9 milioane de turişti au vizitat Insulele Canare, potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania, cu 10,3% mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2023. Populaţia insulelor a fost de 2,2 milioane anul trecut.

„Avem nevoie de o schimbare în modelul turistic astfel încât să lase bogăţie aici, o schimbare astfel încât să valorifice ceea ce are acest pământ pentru că este frumos”, a declarat Sara Lopez, în vârstă de 32 de ani, pentru Reuters, duminică, în Gran Canaria.

Spania, ţară dependentă de turism, a înregistrat în acest an o serie de proteste faţă de turismul excesiv în Barcelona şi în alte destinaţii de vacanţă populare, precum Mallorca şi Malaga.

Guvernul regional al Insulelor Canare a elaborat un proiect de lege care se aşteaptă să fie adoptat în acest an pentru a înăspri normele privind închirierile de scurtă durată, în urma plângerilor venite din partea localnicilor excluşi de pe piaţa imobiliară.

Proprietăţile nou construite vor fi excluse de pe piaţa închirierilor de scurtă durată, iar proprietarii care deţin un permis vor avea la dispoziţie cinci ani pentru a se conforma cerinţelor care includ acordarea dreptului vecinilor de a se opune acestor permise.

Insulele Canare au decis să ia măsuri drastice împotriva chiriilor pentru turişti după ce numărul chiriaşilor privaţi a explodat în ultimii ani.

Sâmbătă, sute de protestatari au ieşit pe străzile din Valencia pentru a cere locuinţe mai accesibile, afirmând că apartamentele pentru turişti fac să crească preţurile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.