Acasă Extern Vladimir Putin amenință că “orice s-ar întâmpla, Rusia nu va permite Ucrainei...

Vladimir Putin amenință că “orice s-ar întâmpla, Rusia nu va permite Ucrainei să obțină sau să producă arme nucleare”

0
ORENBURG, RUSSIA- SEPTEMBER 19: Russian President Vladimir Putin talks to officers as he is visiting the Center -2015 Military Drills at Donguzsky Range in Orenburg, Russia, September,19,2015. Putin said this week that it's impossible to defeat Islamic State group without support of the government of Syria and that Moscow has provided military assistance to President Bashar al-Assad's regime and will continue to do so. (Photo by Sasha Mordovets/Getty Images)

Război în Ucraina. Vladimir Putin amenință că “orice s-ar întâmpla, Rusia nu va permite Ucrainei să obțină sau să producă arme nucleare”. Reacția, în urma unor speculații din presa germană, respinse de Kiev, potrivit cărora “ucrainenii pot produce arme nucleare în doar câteva săptămâni”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei întâlniri a liderilor BRICS de vineri, că orice încercare a Ucrainei de a obține sau fabrica arme nucleare pe teritoriul său nu poate fi ascunsă și va atrage “un răspuns pe măsură” din partea Rusiei. 

“Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple, indiferent de situație […] Aceasta este o altă provocare. Nu este dificil să creezi arme nucleare în lumea modernă. Nu știu dacă Ucraina este capabilă să o facă acum, nu este atât de ușor pentru aceasta în prezent. Dar, în general, nu există mari dificultăți”, a subliniat acesta.

Putin a reacționat în urma unor declarații făcute de Zelenski săptămâna aceasta și în urma unor articole din presa germană. 

Concret, președintele ucrainean a vorbit miercuri despre plasarea de armament “non-nuclear, de descurajare strategică” pe teritoriul Ucrainei, insistând vineri că nu a făcut nicio referire la arme nucleare, atunci când a prezentat oficial “Planul Victoriei”. De asemenea, Zelenski a declarat joi că i-a spus lui Donald Trump că Ucraina are nevoie fie de arme nucleare, fie de aderarea la NATO pentru securitatea sa, explicând că, deoarece a renunțat la armele nucleare după destrămarea Uniunii Sovietice, aderarea la NATO este singura modalitate prin care putea descuraja Rusia. Președintele ucrainean a clarificat, tot vineri, că nu a spus niciodată că Ucraina se pregătește să construiască arme nucleară: “Noi nu facem așa ceva. Vă rog, nu mai transmiteți astfel de mesaje”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a negat, de asemenea, speculațiile apărute în publicația Bild recent, conform cărora un oficial ucrainean anonim ar fi declarat că “Ucraina deține tehnica și cunoștințele și ar putea fabrica o bombă nucleară în câteva săptămâni”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.