Acasă Extern Zelenski, mesaj șocant către Trump: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem...

Zelenski, mesaj șocant către Trump: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”

0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit joi că, în cadrul unei întâlniri cu miliardarul american Donald Trump, candidat la președinția SUA, i-a comunicat că Ucraina trebuie să devină membră a NATO. În absența acestui statut, Zelenski a avertizat că țara ar putea fi nevoită să-și dezvolte propriul program militar nuclear pentru scopuri de apărare.

Într-un interviu acordat la Bruxelles, unde se află pentru a prezenta liderilor Uniunii Europene „planul victoriei” Ucrainei în războiul cu Rusia, Zelenski a subliniat:

„Ori Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi ca mijloc de protecție, ori va trebui să fim parte a unei alianțe militare. În afară de NATO, nu cunoaștem vreo altă alianță mai eficientă”.

Zelenski a declarat că Trump l-a ascultat și a apreciat raționamentul său. Președintele ucrainean a invocat și Memorandumul de la Budapesta din 1994, prin care Ucraina a renunțat la arsenalul nuclear al fostei URSS, în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și Marii Britanii.

Acest acord a fost semnat la câțiva ani după încheierea Războiului Rece, într-un context de reducere globală a armelor nucleare. În cadrul memorandumului, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite au promis să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, angajându-se să nu utilizeze forța împotriva acesteia, cu excepția cazurilor de apărare legitimă sau în conformitate cu Carta ONU.

Zelenski a reiterat că preferă aderarea Ucrainei la NATO, subliniind că dezvoltarea unui program nuclear național ar fi o ultimă opțiune, pe care țara sa ar dori să o evite.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.