Acasă Social Pensia de întreținere a copilului minor stabilită în formă fixă va fi...

Pensia de întreținere a copilului minor stabilită în formă fixă va fi indexată

0

Curtea Constituțională a decis că omisiunea din prevederile articolului 108 din Codul Familiei, referitoare la lipsa unui mecanism de indexare a pensiei de întreținere a copilului minor stabilite în sumă fixă, este neconstituțională. Această sesizare a fost ridicată de un judecător de la Judecătoria Ungheni, iar Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a fost solicitat să ofere o opinie în acest caz.

Ombudsmanul a subliniat că pensia de întreținere constituie o componentă esențială a interesului superior al copilului și că această omisiune normativă afectează exercitarea drepturilor fundamentale ale celor mici. De asemenea, Ombudsmanul a făcut referire la jurisprudența Curții Constituționale, care abordează problema omisiunii în reglementarea indexării unor plăți, precum și la exemplele de reglementare în acest domeniu din România și Franța.

Ca soluție provizorie, Curtea a stabilit că pentru indexarea pensiei de întreținere a copilului minor, stabilită în sumă fixă, va fi aplicat mecanismul de indexare prevăzut pentru pensiile din sistemul public, conform articolului 13 alin. (2) din Legea nr. 156 din 14 octombrie 1998. Aceasta va include coeficientul de indexare stabilit anual prin hotărârea Guvernului.

De exemplu, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 148 din 22 martie 2023, coeficientul de indexare de la 1 aprilie 2023 a fost de 15%, iar conform Hotărârii Guvernului nr. 217 din 26 martie 2024, coeficientul de indexare de la 1 aprilie 2024 a fost stabilit la 6%.

„Această hotărâre a Curții Constituționale este un pas semnificativ în protejarea drepturilor copiilor, remediind o lacună legislativă care putea afecta negativ nivelul de trai al acestora. De asemenea, Curtea a emis o adresă către Parlament, solicitând adoptarea unui mecanism legal clar pentru indexarea pensiei de întreținere stabilite în sumă fixă, asigurând protecția drepturilor copiilor pe termen lung, în fața efectelor inflației și fluctuațiilor economice”, se arată într-un comunicat emis de Avocatul Poporului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.