Acasă Investigații Investigație Politico: „Flota fantomă” a Rusiei cauzează scurgeri de petrol grave în...

Investigație Politico: „Flota fantomă” a Rusiei cauzează scurgeri de petrol grave în întreaga lume

0

O investigație realizată în colaborare de Politico și grupul jurnalistic non-profit SourceMaterial a descoperit cel puțin nouă incidente în care navele „flotei fantomă” rusești au generat scurgeri de petrol în apele globale, începând din 2021.

Jurnaliștii au utilizat imagini satelitare furnizate de ONG-ul SkyTruth, combinate cu date privind transportul maritim de la compania de analiză a pieței Lloyd’s List și platforma Kpler. Analiza a scos la iveală scurgeri de petrol legate de „flota din umbră” a Federației Ruse în diverse regiuni ale lumii, incluzând zone din Thailanda, Vietnam, Italia și Mexic.

Petrolierele implicate au traversat coridoare maritime intens circulate, precum Marea Roșie și Canalul Panama, ceea ce ridică semne de întrebare în legătură cu potențialele consecințe ecologice în cazul unui accident major care ar putea perturba rutele comerciale internaționale.

Ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, a avertizat că aceste nave reprezintă un „risc semnificativ” pentru mediul marin, subliniind că incidentele identificate de investigație evidențiază gravitatea problemei.

În contextul sancțiunilor impuse de Occident, un număr din ce în ce mai mare de petroliere transportă ilegal petrolul rusesc pe piața globală, generând riscuri de poluare ecologică. Potrivit surselor, Moscova a creat o „flotă fantomă” formată din peste 600 de petroliere, cu proprietari adesea camuflați prin intermediul unor societăți fantomă, aceasta fiind o strategie folosită și de Iran și Venezuela.

Aceste nave sunt adesea fragile, nereglementate și, în multe cazuri, nu sunt nici asigurate, ceea ce îngreunează responsabilitatea guvernelor în cazul unor scurgeri sau deversări grave.

Amintim că, în 24 iunie, Consiliul Uniunii Europene a impus noi sancțiuni împotriva petrolierei asociate cu „flota fantomă” a Federației Ruse.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.