Acasă Economic Avertisment înfricoşător făcut de FMI. Datoriile mondiale au sărit în aer, iar...

Avertisment înfricoşător făcut de FMI. Datoriile mondiale au sărit în aer, iar guvernele trebuie să ia măsuri drastice

0

Potrivit unei noi analize a Fondului Monetar Internaţional, datoria publică la nivel global va ajunge la 100.000 de miliarde de dolari, sau 93% din PIB-ul global, până la sfârşitul acestui an, cea mai mare din datorie fiind generată de SUA şi China, scrie Bloomberg.

FMI a declarat că se aşteaptă ca datoria să se apropie de 100% din PIB până în 2030 şi avertizează că guvernele vor trebui să ia decizii dure pentru a stabiliza împrumuturile.

Potrivit raportului FMI, care îndeamnă guvernele să ţină în frâu datoria, se preconizează că aceasta va creşte în SUA, Brazilia, Franţa, Italia, Africa de Sud şi Regatul Unit.

Având în vedere apetitul politic scăzut de a reduce cheltuielile pe fondul presiunilor pentru a finanţa energia verde, de a sprijinii sistemul de pensii şi de a consolida securitatea, „riscurile la adresa perspectivei datoriei cresc semnificativ”, a afirmat FMI.

FMI a constatat că nivelul datoriei în viitor, în cel mai rău caz, ar putea ajunge la 115% din PIB în trei ani, cu aproape 20% mai mult decât arată proiecţiile în mod obişnuit.

„Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate ale datoriei în prezent amplifică efectele unei creşteri economice mai slabe sau ale unor condiţii financiare mai stricte şi forţează noi împrumuturi care vor creşte şi mai mult datoria”, potrivit FMI.

În timp ce încetinirea inflaţiei şi scăderea ratelor dobânzilor oferă guvernelor o fereastră pentru a-şi pune în ordine situaţia fiscală şi financiară, există puţine semne că guvernele vor face din acest obiectiv o prioritate.

„Planurile actuale de ajustare fiscală sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a se asigura că datoria este stabilizată sau redusă”, se arată în cea mai recentă analiză a FMI.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.