Acasă Social ZIUA II a Zilei Vinului: Capitala, dar și multe alte localități din...

ZIUA II a Zilei Vinului: Capitala, dar și multe alte localități din țară, sărbătoresc

0

Cea de-a 23-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este marcată în capitală și mai multe localități din țară. Ceremonia de deschidere a sărbătorii a avut loc în capitală, începând cu ora 11:00, cu discursurilor mai multor oficiali din R. Moldova și din străinătate.

Astfel, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că grație vinificatorilor se dezvoltă o industrie întreagă, o comunitate de oameni valoroși. Ministrul a mai menționat că, începând de anul viitor, aceștia vor beneficia de programe de subvenționare prin care vor primi 300.000 de lei per hectar pentru înființarea unei plantații de viță-de-vie cu soiuri autohtone, transmite SafeNews.md cu referire la Radiomoldova.md.

„Via și vinul este o parte componentă a bagajului de milenii, de sute de ani pe care îl avem noi moștenit, este în AND-ul nostru, este o parte componentă a culturii noastre, a istoriei noastre, este scrisă cu o linie roșie în Cartea de ospitalitate a Republicii Moldova. Modul nostru de a pregăti vinul, de a primi oaspeții, cultura de a crește vița-de-vie, toate sunt lucruri legate cu felul nostru de a fi”, a declarat Vladimir Bolea.

Prezent la eveniment, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowsk, a remarcat contribuția fermierilor la asigurarea securității alimentare, în condițiile în care s-au confruntat cu impactul pandemiei, războiului din Ucraina și schimbărilor climatice.

„Faptul că Republica Moldova și Uniunea Europeană au declanșat negocierile de aderare la Uniunea Europeană este o mare oportunitate pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol”, a mai afirmat Janusz Wojciechowsk.

„Este o ocazie uriașă pentru R. Moldova să își dezvolte agricultura și sectorul vitivinicol prin accesarea pieței europene, prin participarea la discuțiile legate de reglementarea pieței și prin protejaarea agriculturii”, a menționat Janusz Wojciechowski.

Evenimentul din acest an se desfășoară cu sloganul „Vinul nostru uimitor de bun”. În acest an, un număr record de vinificatori și-au anunțat participarea Ziua Națională a Vinului. Astfel, 99 de vinificatori își prezintă vinurile consacrate, premiate la competițiile internaționale, cele din noua recoltă și produsele noi lansate.

De menționat că, în legătură cu Ziua Națională a Vinului, traficul rutier în centrul Chișinăului este suspendat până luni, la ora 05:00.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.