Acasă Economic Exporturile Moldovei, în colaps: Peste jumătate de miliard de dolari pierduți într-un...

Exporturile Moldovei, în colaps: Peste jumătate de miliard de dolari pierduți într-un an și jumătate

0

Exporturile Moldovei au înregistrat o scădere constantă în ultimul an și jumătate, începând cu vârful atins în 2022, de 4,34 miliarde USD. Până în 2023, valoarea exporturilor a scăzut la 4,05 miliarde USD, iar în iulie 2024 a ajuns la 3,77 miliarde USD. Conform analizei economistului Veaceslav Ioniță, această scădere cumulativă de 570 milioane USD este alimentată de patru factori cheie, scrie bani.md.

Ioniță enumeră patrii cauze a prăbușirii comerțului exterior al Republicii Moldova. Este vorba de pierderea rolului de hub în comerțul cu Ucraina. Exporturile către Ucraina au scăzut de la 720 milioane USD în 2022 la doar 390 milioane USD în 2024, după ce Ucraina a dezvoltat noi rute logistice ce ocolesc Moldova.

„Scăderea exporturilor către CSI. Exporturile către statele CSI au atins un minim istoric în 2024, cu o cotă de doar 2,5% din totalul exporturilor, comparativ cu 7,5% în 2023 și 70% în 1997. Politici comerciale populiste și incoerente: Restricțiile impuse asupra importurilor de floarea-soarelui au redus capacitatea de producție a uleiului vegetal, iar exporturile din acest sector au scăzut cu 60% în 2024”, a puncatat Ioniță.

Potrivit economistului, a patra cauză a reducerii exporturilor moldovenșeti este declinul producției agricole: După o recoltă record în 2021, Moldova se confruntă cu o scădere semnificativă a producției agricole în 2023 și 2024, afectând negativ exporturile de produse agricole.

Acești factori continuă să diminueze competitivitatea comercială a Moldovei, iar prognozele indică o scădere suplimentară a exporturilor în următoarele luni din 2024.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.