Acasă Politic Chicu și Vlah înregistrați în calitate de candidați la prezidențiale

Chicu și Vlah înregistrați în calitate de candidați la prezidențiale

0

Fostul premier Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și fostul başcan al Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, desemnată de către adunarea cetățenilor, au fost înregistrați în calitate de candidați la funcția de președinte la alegerile din 20 octombrie, transmite IPN.

Membrul Comisiei Electorale Centrale, Tatiana Barburoș, a menționat că la CECau fost prezentate 809 liste de subscripție cu 22 819 semnături în susținerea lui Ion Chicu. Prin intermediul sistemului informațional „Lista de subscripție electronică” au fost colectate semnăturile a nouă susținători. Ca urmare a verificării autenticității datelor din 647 de liste de subscripție, ce conțin 18 210 semnături ale susținătorilor, 1694 au fost declarate nevalabile. Astfel, s-a constat că Ion Chicu întrunește cerința legală pentru înregistrarea sa în calitate de concurent electoral la funcția de președinte al Republicii Moldova.

În susținerea Irinei Vlah au fost prezentate 851 de liste de subscripție cu 25 003 semnături. În mod electronic au fost colectate semnăturile a opt susținători. După verificarea autenticității datelor, din 627 de liste de subscripție pe suport de hârtie, ce conțin 18 464 de semnături ale susținătorilor, 2 448 de semnături au fost declarate nevalabile. Și în acest caz s-a respectat cerința de a prezenta la CEC cel puțin 15 mii de semnături valabile.

Deși candidatura Irinei Vlah a fost susținută, Comisia Electorală Centrală va „cerceta suplimentar cazul de agitație preelectorală în afara perioadei admisibileˮ. „Am atras atenție la o carență tehnică, admisă de către un grup de inițiativă, în legătură cu aspectele de finanțare, pe care le vom examina suplimentar atunci când vom verifica rapoartele privind gestiunea financiarăˮ, a spus vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica.

Până sâmbătă au fost înregistrați șase candidați, iar alte șase dosare se află în proces de examinare.

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a respins cerea de înregistrare a Partidului Acasă Construim Europa „PACE”, în calitate de participant la referendumul din 20 octombrie, dar a înregistrat Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Rromânilor” cu opțiunea „DA”.

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor avea loc în ziua de 20 octombrie 2024.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.