Acasă Politic VIDEO // Președinta Sandu, despre reforma justiției: „Am început curățarea sistemului și...

VIDEO // Președinta Sandu, despre reforma justiției: „Am început curățarea sistemului și nu ne putem opri la jumătate de drum”

0

Șefa statului, Maia Sandu își continuă seria rapoartelor publice privind cei patru ani de activitate la Președinție. Într-un video postat pe rețelele sociale, președinta a vorbit de această dată despre curățarea sistemului de justiție, precum și reformele inițiate în acest domeniu, scrie tv8.md

„Am început curățarea sistemului de justiție și nu ne putem opri la jumătate de drum. Justiția este, probabil, cel mai complicat domeniu și cu cele mai mari așteptări – așa și trebuie să fie. Noi vom continua să ne mișcăm în direcția corectă, așa încât legea să fie în capul mesei și justiția să funcționeze”, a subliniat șefa statului. 

Maia Sandu a dat asigurări că o dată cu reformarea sistemului de justiției, „a fost pus capăt practicilor ilegale și nocive”, iar astăzi nimeni nu dictează magistraților ce decizii să ia.

„Sistemul de justiție în statul nostru nu a fost niciodată pe deplin funcțional. Subordonat politic multă vreme și corupt de cei care au vrut să captureze statul, acest domeniul a fost ținut departe de reformele adevărate. Chiar dacă după înlăturarea regimului oligarhic, sistemului i-a fost redată independența, acesta nu a avut dorința și capacitatea să se curețe de corupție. Este clar pentru  toți, cu un sistem în care se regăsesc judecători și procurori corupți, nu ai cum să reușești în lupta împotriva corupției. De aceea, am început schimbarea de aici”, a menționat președinta țării.

Amintim că în cadrul reformării sistemului de justiție, magistrații și procurorii au trecut printr-un proces de evaluare a integrității financiare și etice. Astfel, au fost alese noi componențe ale Consiliului Superior al Magistraților (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).  

În prezent, continuă evaluarea magistraților din rândurile și CSJ și curților de apel.

În plin proces de Vetting, mulți dintre magistrați au ales să părăsească sistemul. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.