Acasă Extern Armenia a anunțat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat...

Armenia a anunțat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat / Conspiratorii fuseseră pregătiți trei luni în Rusia

0

Serviciul de Securitate Națională din Armenia a dejucat o tentativă de lovitură de stat. Erevanul a acuzat cinci cetăţeni armeni şi doi foşti rezidenţi din Nagorno-Karabah că au urmat pregătire militară în Rusia pentru a da o lovitură de stat armată în Armenia, relatează The Insider și Kyiv Independent.

Trei dintre presupușii conspiratori au fost deja arestați, iar încă patru au fost trecuți pe lista de urmăriți, fiind emise mandate de arestare.

Suspecții sunt acuzați că au complotat pentru a prelua puterea printr-o revoltă armată.

Potrivit autorităților, conspiratorii au fost plătiți lunar cu 220.000 de ruble în timpul unei perioade de antrenament de trei luni la o bază numită „Arbat” din Rostov-pe-Don, Rusia. 

Unitatea „ArBat” face parte din brigada internațională „Pyatnashka”, care luptă în prezent în regiunea Kursk din Rusia, ca parte a Forțelor Armate Ruse.

Acest incident urmează unui caz similar din noiembrie 2023, în care cinci persoane au fost arestate pentru că plănuiau să ocupe clădiri guvernamentale. 

Complotul anterior, numit „Northern Fall”, a implicat planuri de a crea canale Telegram ucrainene și moldovenești pentru a incita la activități teroriste mai ample.

Grant Mikaelyan, cercetător la Caucasus Institute din Erevan, sugerează că discuțiile despre răsturnarea guvernului premierului Nikol Pașinian au fost în desfășurare în anumite segmente ale societății armene de la războiul din Nagorno-Karabah din 2020. 

Potrivit acestuia, confirmarea implicării Rusiei într-o tentativă de lovitură de stat ar putea aduce beneficii autorităților armene, deoarece se aliniază cu acțiunile sale recente percepute ca ostile de Moscova, cum ar fi ratificarea de către Armenia a Statutului de la Roma și aderarea la Curtea Penală Internațională.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.