Acasă Economic Economia Moldovei, un „bolnav” ținut în viață de aparate! Ce a tras...

Economia Moldovei, un „bolnav” ținut în viață de aparate! Ce a tras PIB-ul în jos în trimestrul doi

0

Economia Republicii Moldova a înregistrat o creștere modestă în prima jumătate a anului 2024, dar rămâne fragilă, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 2,2% în semestrul I 2024 față de aceeași perioadă din 2023, însă anumite sectoare cheie au încetinit progresul economic, scrie bani.md.

În trimestrul II 2024, PIB-ul a crescut cu 2,4% comparativ cu trimestrul II din 2023. Valoarea adăugată brută (VAB), care reprezintă 85,2% din formarea PIB, a contribuit cu 2% la această creștere, înregistrând o creștere de 2,3%.

Sectoarele care au susținut creșterea PIB în trimestrul II 2024 includ comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și motocicletelor, care au contribuit cu 1,1% la formarea PIB, având o creștere a VAB de 7,2%. De asemenea, informațiile și comunicațiile (+0,4%), activitățile financiare și asigurările (+0,4%) și construcțiile (+0,3%) au contribuit pozitiv la creșterea economică, cu avansuri de până la 11,9% în cazul sectorului financiar.

Pe de altă parte, economia a fost trasă în jos de activități precum tranzacțiile imobiliare, care au înregistrat o scădere a VAB de 5,8%, contribuind negativ la PIB cu -0,5%. De asemenea, transportul și depozitarea (-0,1%) și sectorul de producție și furnizare de energie electrică și termică (-0,1%) au avut o influență negativă asupra evoluției economice, cu scăderi de până la 2,9%.

Impozitele nete pe produs, care reprezintă 14,8% din PIB, au contribuit cu 0,4% la creștere, având o majorare de 3,0% în volum.

În semestrul I 2024, PIB-ul Moldovei a atins 142,2 miliarde de lei, fiind în creștere cu 2,2% în termeni reali față de semestrul I 2023, dar economia rămâne vulnerabilă, cu sectoare importante în declin și semne de slăbiciune în ceea ce privește sustenabilitatea pe termen lung.

Banca Mondială a revizuit recent în scădere estimările de creștere a PIB-ului Moldovei pentru anii 2024 și 2025. Potrivit raportului „Global Economic Prospects”, prognoza pentru 2024 a fost redusă de la 4,2% la 2,2%, iar pentru 2025 de la 4,1% la 3,9%, ceea ce evidențiază provocările economice majore cu care se confruntă țara.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.