Acasă Extern Mișcare explozivă la Bruxelles: comisarul european al Franței Thierry Breton se retrage...

Mișcare explozivă la Bruxelles: comisarul european al Franței Thierry Breton se retrage din executivul UE, cu un atac violent la Ursula von der Leyen

0

Șefa Comisiei Europene trebuia să anunțe componența noii sale echipe miercurea trecută, dar a amânat momentul pentru săptămâna aceasta, scrie Reuters.

Comisarul european francez Thierry Breton a declarat luni că va demisiona din funcția de membru al organului executiv al UE, din cauza neînțelegerilor cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susținând că aceasta i-ar fi cerut Parisului să îi retragă nominalizarea.

Von der Leyen își finalizează în prezent lista de comisari pentru cel de-al doilea mandat, listă care urmează să fie prezentată publicului săptămâna aceasta.

Breton a fost comisarul UE pentru industrie și piața internă în timpul primului său mandat, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale blocului, de la producția industrială de arme la reglementarea Big Tech.

Presa europeană a vorbit de anii trecuți despre neînțelegerile dintre el și von der Leyen.

În scrisoarea sa de demisie, pe care Breton a postat-o pe X, acesta a declarat că „acum câteva zile”, von der Leyen a cerut Franței să îi retragă numele de candidat pentru Comisie „din motive personale”, în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”.

„În lumina acestor ultime evoluții – o nouă mărturie a unei guvernanțe discutabile – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuțiile în cadrul Colegiului”, a declarat Breton în scrisoare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.