Acasă Social Scandalul cu ofițerii INI de la Aeroport: Cine ar fi unul dintre...

Scandalul cu ofițerii INI de la Aeroport: Cine ar fi unul dintre ei

0

Unul dintre cei doi ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații care s-a dat în spectacol în fața agenților de patrulare ai INSP, în proximitatea Aeroportului Internațional Chișinău, ar fi fratele unui procuror certat cu legea.

Este vorba despre angajatul INI Alexandru Cociu, care e fratele procurorului din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, Lilian Cociu, susțin sursele pulsmedia.md.

De menționat că ZdG a scris că, în noaptea de 21 noiembrie 2012, în jurul orei 02:30, trei indivizi, printre care și Davitean David Karlen, dat în căutare internațională, au pătruns cu un pistol într-un apartament privat de pe strada Dokuceaev. Aceștia l-au lovit pe omul de afaceri Vitalie Diaconu cu patul pistolului în regiunea capului, au sustras două telefoane mobile și au fugit de la locul faptei. 

În acel apartament privat din strada Dokuceaev se afla omul de afaceri Vadim Ciornea, consilierul lui Anatol Stati, Vitalie Diaconu, doi procurori de la Secția exercitare a urmăririi penale pe cauze excepționale din cadrul Procuraturii Generale, Lilian Cociu și Sergiu Roșu, în compania a trei prostituate, printre care și o minoră de 17 ani.

După publicarea articolului în ZdG, „Doi procurori, un controversat om de afaceri și consilierul lui Stati într-un bordel din Chișinău”, Secția Securitate Internă a Procuraturii Generale s-a autosesizat și a pornit o anchetă de serviciu pe numele procurorilor Sergiu Roșu și Lilian Cociu. Ulterior, Lilian Cociu a fost retrogradat din funcție, iar colegul său, Sergiu Roșu, s-a ales cu mustrare aspră.

ZdG mai scrie că tot Lilian Cociu este și procurorul pentru exercitarea urmăririi penale pe cazuri excepționale în PG, care a admis încălcări majore în instrumentarea dosarului lui Andrei Crăciun, tânăr condamnat inițial pentru un dublu omor la Durlești și eliberat peste cinci ani, pentru că s-a ajuns la concluzia că nu el a fost cel care a comis crimele din 2007.

Crăciun a stat cinci ani și jumătate în închisoare pe nedrept, iar în 2016 Curtea Supremă de Justiție l-a declarat nevinovat și a impus statul să-i achite un prejudiciu moral de 1,5 milioane de lei.

Ulterior, Cociu a fost achitat în acest dosar pentru că, scrie Zdg, „învinuirea adusă inculpatului Cociu Lilian Nicolae este întemeiată pe presupuneri, în mod principal pe declarațiile părții vătămate, Crăciun Andrei, care sunt contradictorii. Acesta este unul dintre argumentele care au stat la baza achitării procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

În urma sentinței de achitare, Cociu a revenit, la 11 decembrie 2019, în funcția de procuror.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.