Acasă Politic Bulgac: Țara are nevoie de tineri mai mult decât au tinerii nevoie...

Bulgac: Țara are nevoie de tineri mai mult decât au tinerii nevoie de ea

0

Și în acest an, câteva mii de tineri vor decide să-și facă studiile universitare în Republica Moldova. Nu pentru că tare vor, ci mai degrabă pentru că nu au de ales. Este declarația președintelui organizației de tineret CUB Junior, Ion Bulgac.

Potrivit oficialului, vor fi din nou mai puțini tineri decât anul trecut, care vor aplica la Universități.

„Vom vorbi, din nou, cu jumătate de gură, despre exodul populației tinere și despre cum, până în 2030, vom ajunge să nu mai avem nevoie de Universități pentru că nu vom mai avea studenți. Tinerii care vor decide să rămână să-și facă studiile acasă vor ajunge în instituții care nu arată foarte diferit de școală – cu profesori care le numără fiecare absență, cu răspuns pe de rost în fața clasei și cu sentimentul constant că ai greșit în fața cuiva și ești dator până la ultima răsuflare statului Republica Moldova pentru ”oportunitățile generoase” pe care ți le pune la dispoziție”, scrie Ion Bulgac pe Facebook.

În mesajul său, președintelui organizației de tineret CUB Junior afirmă că „balanța va fi echilibrată și experiența studenților va fi făcută mai plăcută tot de profesori – acei, câțiva, care au un dar special pentru ceea ce fac și care-și dau tot sufletul de fiecare dată când au în față o audiență”.

„Alte câteva mii vor pleca și doar o mică parte din ei vor reveni, peste ani, pentru a-și valorifica ideea romantică de a face studii peste hotare pentru ca apoi să aduci schimbarea acasă. Vor pleca pentru a face carte la București, Timișoara, Berlin, Paris, Londra, Amsterdam și, cel mai probabil, acolo vor rămâne”, susține Ion Bulgac.

Potrivit lui, „oferta României, a Germaniei sau a Olandei pentru tinerii din Republica Moldova este simplă – acolo pot face școală simțindu-se liberi”. 

„Sunt așteptați în campusuri moderne în care vor putea trăi singuri, acolo vor putea găsi un job part-time, vor învăța de la cei mai buni specialiști și vor putea lega prietenii noi. Tinerii fug din Republica Moldova. Fug de părinți care, chiar dacă-i iubesc cu toată ființa lor, nu-i înțeleg și nu le pot oferi spațiu suficient ca să fie liberi”, adaugă Bulgac.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.