Acasă Extern Opinie: Retragerea lui Biden nu ar afecta relațiile moldo-americane

Opinie: Retragerea lui Biden nu ar afecta relațiile moldo-americane

0

Retragerea liderului de la Casa Albă, Joe Biden, din cursa pentru alegerile prezidențiale din SUA nu ar afecta relațiile bilaterale dintre țara noastră și Washington. Opinia aparține fostului ambasador al R. Moldova în SUA, Nicolae Țîu.

Potrivit diplomatului, pe parcursul anilor, SUA au sprijinit țara noastră în mai multe sectoare, dezvoltându-se relații politice și economice puternice, scrie radiomoldova.md.

„Statele Unite permanent au susținut Republica Moldova parcursul acestor ani, începând cu ’92. Noi am primit ajutor în domeniul energetic și al agriculturii. În prezent ne ajută în domeniul promovării reformelor. Un proiect principal pe care îl promovează SUA în Republica Moldova este aderarea la Uniunea Europeană. Noi avem un sprijin foarte mare din partea SUA și în domeniul luptei cu corupția. Avem un sprijin efectiv puternic din partea SUA. Și desigur vom avea și mai departe”, a spus Nicolae Țîu la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova.

Totodată, diplomatul a spus că SUA în timpul mandatului lui Joe Biden au avut o creștere economică dezvoltată.

„SUA s-au dezvoltat în acești patru ani mult mai bine decât pe timpul președintelui Trump. A scăzut inflația și s-a redus numărul șomerilor. Au fost niște realizări foarte frumoase în acest mandat”, susține el.

Amintim că Joe Biden a anunțat, în seara zilei de 21 iulie, că iese din cursa prezidențială pentru Casa Albă, spunând că „este în interesul partidului meu și al țării”. Retragerea acestuia a generat un lanț de reacții internaționale. În același timp, anunțul pe care președintele american l-a făcut pe rețelele sociale a fost cap de afiș în toate buletinele de știri din întreaga lume.

Aliații Statelor Unite apreciază contribuția lui Joe Biden la securitatea comună și în Europa, și în Orientul Mijlociu.

Liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski, a transmis că Ucraina îi va fi recunoscătoare întotdeauna lui Joe Biden pentru sprijinul oferit și pașii îndrăzneți pentru a preveni ocupația rusească a Ucrainei.

Pe de altă parte, Kremlinul a reacționat prin vocea lui Peskov, care a declarat că retragerea lui Biden nu a fost surprinzătoare.

Reamintim că, în primăvară, Joe Biden și Donald Trump au câștigat alegerile primare. Biden a fost criticat din cauza prestației proaste în dezbaterea televizată contra lui Trump de luna trecută. Joe Biden a mai fost senator și vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama. În 2011, el a vizitat Republica Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.