Acasă Economic Dumitru Alaiba: Peste 40% din exportul R. Moldova este cel de servicii

Dumitru Alaiba: Peste 40% din exportul R. Moldova este cel de servicii

0

Republica Moldova exportă tot mai multe servicii. Astfel, potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, 42% din exporturile țării noastre sunt exporturi de servicii.

„Și la servicii avem o balanță pozitivă. Adică exportăm mai mult decât importăm. Ce înseamnă asta? Nu exportăm doar produse agricole și industriale în sensul clasic al cuvântului, dar și diverse tipuri de activități, precum servicii de transport și logistică, de consultanță, financiare, IT”, notează ministrul pe pagina sa de Facebook.

Oficialul menționează că sfera serviciilor este o sursă de locuri de muncă productive. 

„Oameni care nu emigrează, ci lucrează în Moldova și prestează servicii pentru clienții de peste hotarele țării noastre, în schimbul cărora în țară intră bani care alimentează salarii și investiții”, notează Alaiba.

Potrivit lui, exportul de servicii este în creștere cu 8% în primul trimestru al anului 2024. Ministrul susține că în următorii ani „vom avea cu siguranță mai mult din jumătate din exporturile noastre exporturi de servicii”. 

Top servicii în creștere în 2024:

– Serviciile de întreținere și de reparații;

– Servicii pentru afaceri;

– Servicii de informatică;

– Servicii financiare;

– Servicii de telecomunicații.

„Edificarea unei economii bazate pe servicii este parte din viziunea noastră. De aceea, am prelungit garanția pentru IT Park, am extins-o cu alte activități de Business Process Outsourcing (BPO), reformăm sectoarele cu potențial înalt de creștere, eliminăm bariere birocratice și oferim finanțare pentru antreprenori. Aceasta este economia pe care o construim – diversificată și dinamică”, mai spune ministrul.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.