Acasă Extern Liderii europeni critică vizita lui Viktor Orban la Moscova: Nu reprezintă UE

Liderii europeni critică vizita lui Viktor Orban la Moscova: Nu reprezintă UE

0

Liderii din UE critică vizita efectuată vineri, 5 iulie, la Moscova de către premierul ungar Viktor Orban, a cărui țară a preluat de curând președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Cu o astfel de întâlnire, preşedinţia ungară (la Consiliul UE – n.r.) se încheie înainte să înceapă cu adevărat”, a declarat un diplomat european, citat de agenția de presă Reuters, scrie libertatea.ro.

„Ungaria nu pare să-şi înţeleagă rolul… Scepticismul statelor membre UE a fost din nefericire justificat; totul este despre promovarea intereselor Budapestei”, a adăugat el.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a denunţat vizita lui Orban, criticând tentaţia „concilierii”, care „nu îl va opri” pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Tentaţia „concilierii nu îl va opri pe Putin. Numai unitatea şi determinarea vor deschide calea către o pace completă, justă şi durabilă în Ucraina”, a reacţionat von der Leyen pe X.

Orban „nu a primit niciun mandat” din partea statelor membre UE, a subliniat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, precizând că el „nu reprezintă UE sub nicio formă”.

Premierul finlandez Petteri Orpo a descris călătoria lui Orban drept foarte deranjantă. „Vizita sa arată dispreţ faţă de îndatoririle preşedinţiei UE şi subminează interesele UE”, a reacționat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis că susţinerea UE faţă de Ucraina nu va slăbi în pofida călătoriei deplasării lui Orban la Moscova pentru o întrevedere cu Putin.

Orban nu reprezintă UE în această vizită, a reiterat Scholz, subliniind că „mesajul clar al Uniunii este că Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră”.

Vladimir Putin „nu trebuie să se aştepte ca această solidaritate şi susţinere să se diminueze, fie din cauza problemelor bugetare în anumite ţări, fie a faptului că voinţa politică nu este poate peste tot la fel”, a adăugat el, citat de AFP.

Pavel Havlicek, cercetător la Asociaţia pentru afaceri internaţionale, a declarat că vizita lui Orban este un abuz pe fondul constituirii noii Comisii Europene în urma alegerilor europarlamentare şi o subminare periculoasă a poziţiei comune a UE.

Viktor Orban a recunoscut că nu are mandat să negocieze în numele UE, dar a susținut, totuși, că se află într-o „misiune de pace” la Moscova. 

„Nu putem să stăm şi să aşteptăm ca războiul să se încheie miraculos”, a scris el pe X.

Ungaria a preluat luni preşedinţia semestrială a blocului comunitar. Marți, premierul ungar s-a deplasat la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski. Potrivit presei ucrainene, Orban i-a propus lui Zelenski un armistițiu favorabil Moscovei înainte de lansarea negocierilor de pace. Propunerea a fost refuzată de președintele ucrainean.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.