Acasă Social Promo-LEX solicită eliberarea și protecția jurnalistului Timofei Iliușin

Promo-LEX solicită eliberarea și protecția jurnalistului Timofei Iliușin

0

Timofei Iliușin, jurnalist al publicației independente SOTAvision, a fost reținut de către angajații așa-zisului „Minister al Securității” din regiune în timp ce se afla acolo pentru a realiza un material jurnalistic.

În acest context, Promo-LEX și-a exprimat îngrijorare față de reținerea jurnalistului Timofei Iliușin în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și a solicitat intervenția urgentă a Guvernului Republicii Moldova.

Astfel Promo-LEX solicită:

  1. Eliberarea imediată a jurnalistului Timofei Iliușin, dacă acesta se mai află în detenție.
  2. Inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a jurnalistului.
  3. Asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.

„Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a proteja drepturile fundamentale ale lui Timofei Iliușin și pentru a demonstra angajamentul Republicii Moldova față de libertatea presei și drepturile omului,” a declarat Vadim Vieru, avocat, Director de Program în cadrul Asociației Promo-LEX.

Totodată, Promo-LEX a informat printr-un comunicat că face un apel către organizațiile internaționale și reprezentanțele diplomatice să se implice activ în acest caz și să sprijine eforturile de eliberare și protecție a jurnalistului.

Timofei Iliușin a contactat redacția SOTAvision în seara zilei de 24 iunie 2024, avertizând că riscă să fie arestat. Conform publicației, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a documenta și raporta despre încălcările drepturilor omului și persecuțiile politice din zonă. Anterior, Iliușin a fost declarat indezirabil în regiunea transnistreană în anul 2023, fără a i se oferi un motiv clar.

Timofei Iliușin a solicitat azil politic în Republica Moldova în aprilie 2023, ca urmare a presiunilor politice din Rusia. Înainte de aceasta, el a părăsit Rusia în iunie 2022, după ce a fost reținut pentru organizarea unui miting anti-război. De asemenea, Iliușin a fost supus hărțuirilor și presiunilor din partea autorităților ruse, inclusiv intimidării membrilor familiei sale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.