Acasă Diverse Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului: La ce distanță se...

Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului: La ce distanță se află

0

Astronomii au descoperit o lume nouă; cel puțin nouă pentru noi. Este vorba despre o exoplanetă de mărimea Pământului, aflată pe orbită apropiată cu o pitică ultrarece numită SPECULOOS-3, la doar 55 de ani-lumină de Soare. Exoplaneta a fost numită SPECULOOS-3b.

„SPECULOOS-3b este practic de aceeași mărimea ca planeta noastră”, a spus astronomul Michaël Gillon de la Universitatea Liège din Belgia, scrie descopera.ro.

Totuși, un an pe exoplaneta SPECULOOS-3b (adică durata unei orbite în jurul stelei sale) este de doar 17 ore, iar zilele și nopțile sunt nesfârșite.

„Partea de noapte rămâne într-un întuneric nesfârșit”

„Noi credem că planeta se rotește în mod sincron, astfel că aceeași parte, numită partea de zi, este mereu îndreptată spre stea, la fel cum Luna este orientată mereu cu aceeași parte spre Pământ. Însă, partea de noapte rămâne într-un întuneric nesfârșit”, a explicat Gillon.

Piticele ultrareci, deși sunt mult mai numeroase în galaxia Calea Lactee decât stelele mari, sunt oarecum dificil de studiat tocmai pentru că sunt atât de mici, reci și puțin luminoase.

Totuși, cu ajutorul unei rețele de telescoape, în cadrul unui proiect numit SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars), oamenii de știință au reușit să observe exoplanete de mărimea Pământului care orbitează stele mici.

SPECULOOS-3b a fost detectată prin metoda tranzitului

SPECULOOS-3b a fost detectată prin metoda tranzitului, adică observațiile cu schimbările de luminozitate de la stea pe măsură ce exoplaneta trece prin fața sa. Cu ajutorul acestor măsurători, astronomii au reușit să stabilească prezența exoplanetei și câteva dintre proprietățile sale.

Steaua pe care exoplaneta o orbitează este mică, având o rază de doar 12,3% din cea a Soarelui (adică puțin mai mare decât Jupiter) și doar 10% din masa Soarelui. Are, de asemenea, jumătatea din temperatura Soarelui și este de 1.000 de ori mai puțin luminoasă. Chiar dacă este la doar 55 de ani-lumină depărtare de noi, steaua este dificil de găsit pe cerul Pământului.

Exoplaneta de mărimea Pământului, bombardată cu radiații

Piticele ultrareci sunt adesea foarte active și erup destul de frecvent. Așadar, chiar dacă SPECULOOS-3 este rece și întunecată, exoplaneta de mărimea Pământului este bombardată constant cu radiații, aproape de 16 ori peste nivelul pe care Pământul îl primește de la Soare.

Asta înseamnă că este puțin probabil ca exoplaneta să fie locuibilă, chiar dacă ar avea o atmosferă.

„Într-un astfel de mediu, prezența atmosferei este destul de improbabilă. Faptul că această planetă nu are atmosferă ar putea fi un avantaj din mai multe motive. Spre exemplu, ne-ar putea permite să învățăm despre stelele pitice ultrareci, dar și despre planetele potențial locuibile din jurul lor”, a precizat Julien de Wit de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.