Acasă Politic COVID-19 în R. Moldova // Opoziția parlamentară: O parte din măsurile pentru...

COVID-19 în R. Moldova // Opoziția parlamentară: O parte din măsurile pentru combaterea virusului sunt inexplicabile

0

Partidele parlamentare de opoziție susțin că o parte din măsurile adoptate de Comisia Situații Excepționale pentru combaterea pandemiei de coronavirus sunt inexplicabile. Totodată, acestea consideră că mult mai necesare sunt măsurile care să redirecționeze banii alocați pentru anumite domenii către susținerea sistemului medical.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a declarat pentru DESCHIDE.MD că aceste măsuri trebuie completate cu un set de alte măsuri pe care PAS le va publica în scurt timp.  

„Măsurile impuse sunt mai cuprinzătoare ca altă dată, dar ele trebuie puse în aplicare și trebuie explicate pe înțelesul oamenilor. Noi considerăm că aceste măsuri trebuie completate cu măsuri suplimentare pentru protecția personalului medical, soldaților, polițiștilor, a oamenilor în vârstă, pentru ajutorarea oamenilor din diasporă rămași fără surse de venit, pentru asistarea APL și pentru diminuarea impactului economic. O parte din aceste recomandări deja le-am făcut publice, celelalte le vom face publice in scurt timp”, a declarat Mihai Popșoi.

Deputatul Grupului parlamentar „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, afirmă că unele măsuri nu au nimic de a face cu combaterea pandemiei de COVID-19.

„Unele restricții sunt necesare. Ce ține de închiderea spațiilor publice și ajutor pentru vârstnici, amânarea plăților, dar, unele sunt inexplicabile. De exemplu, ce ține de mass-media, cred că nu sunt justificate. Nu e clar de ce au modificat mecanismul de luare a deciziilor în Consiliul audiovizualului. Nu văd care e urgența aici de a asigura majoritate doar cu 3 membri. La fel, prevederile ce țin de moratoriu la control e ipocrizie. Doar două săptămâni în urmă majoritatea parlamentară a respins un proiect similar”, a spus deputatul.

Sârbu este indignat că lipsesc și măsuri pentru susținerea economiei.

„Nu găsim nici majorarea salariilor personalului medical. Unde e suspendarea finanțării partidelor politice? Unde e decizia oficială de a suspenda achizițiile de lux și redistribuirea banilor bugetari pentru sistemul medical? Multe încă trebuia de făcut. Statele lumii redirecționează miliarde pentru combaterea virusului, iar la noi se pune accentul pe restricții”, a mai afirmat Sârbu.

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, consideră că măsurile luate nu explică cum vor fi implementate.

„Sunt expert în economie și nu încerc să mă transform în virusolog, asemenea multor politologi și politicieni. În opinia mea subiectivă, astăzi, cea mai mare sursă de răspândire a infecției este aglomerația. Am văzut exemplul excursiei în Ucraina, petrecerii la Sângerei șu multe altele. Consider, că nu sunt atât de periculoase magazinele, cât diversele frigăruiuri, zile de naștere și petreceri. O altă întrebare este cum va funcționa acest mecanism. Cum Poliția și Armata vor reține opri pensionarii. Nu am înțeles cum se va efectua controlul asupra circulației persoanelor în etate și dacă trebuie să dețină careva documente pentru a ieși afară. Mi s-a părut că această normă poartă, mai degrabă, un caracter psihologic”, a declarat Slusari pentru DESCHIDE.MD.

Slusari susține că e îngrijorat de faptul că această Comisie și-a atribuit funcțiile legislative, deși acest moment nu este prevăzut în actele normative.

„Fără a întreba Parlamentul, această Comisie modifică Codul audiovizualului și rezolvă problemele legate de politica fiscală. În economie este necesară introducerea stării de urgență. Mă îngrijorează și împuternicirile suplimentare acordate Comisiei în domeniul mass-media. Sub pretextul luptei cu fake-news-urile despre coronavirus, autoritățile pot sista activitatea presei incomode. Orice critică în adresa guvernării poate fi echivalată cu răspândirea panicii. A fost o mare greșeală când Parlamentul a votat pentru introducerea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, nu și 30 de zile, dar și pentru că nu s-a cerut de la Guvern un plan clar de acțiuni, așa cum s-a procedat în România. Astăzi, Dodon are împuterniciri enorme pe care le aplică în scopuri politice”, a conchis Slusari.

Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat după ședința de ieri seara un șir de decizii, printre care și scoaterea Armatei în stradă, în susținerea Poliției, care asigură măsura de interzicere a accesului persoanelor în parcuri și alte locații din orașe unde se adună lume. Documentul integral poate fi citit AICI. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.