Acasă Istorii din spatele culisei Maia Sandu, despre rezilierea contractului cu Silovîie Mașînî: A fost o decizie...

Maia Sandu, despre rezilierea contractului cu Silovîie Mașînî: A fost o decizie politică, care pornește de la riscul de sancțiuni internaționale

0

Maia Sandu a venit cu precizări privind rezilierea contractului cu firma rusească Silovîie Mașînî, companie care urma să reabiliteze motoarele de la Termoelectrica. Potrivit președintei, decizia a fost una „politică”, RM și-a asumat un risc, iar alternativa despre care se discuta, nu era potrivită, deoarece compania era reprezentată de oameni care au lucrat pentru Plahotniuc. Cel puțin asta a declarat șefa statului în cadrul unei emisiuni tv.

„Este în proces de reziliere. Deci, a fost făcută solicitarea către Banca Mondială pentru reziliere. Această decizie de reziliere a fost o decizie politică, care pornește de la riscul de sancțiuni internaționale de care este vizată una dintre companiile din acest consorțiu și, respectiv, a fost o comunicare insuficientă între politic sau cei care iau decizia politică și cei care iau decizia tehnică”, a precizat Maia Sandu.

Potrivit președintei, această licitație a fost inițiată în mai anul trecut și caietul de sarcini a fost făcut de către Guvernul precedent sau de către echipa responsabilă în cadrul Guvernului precedent. 

„Au existat niște discuții când a venit noul Guvern să se schimbe caietul de sarcini, dar nu s-a mai ajuns la finalitate pe această discuție. A fost doar o singură ofertă. În raport cu această ofertă, au existat niște suspiciuni care au fost transmise la Banca Mondială în raport cu una dintre companii dincolo de problema companiei incluse în lista de sancțiuni internaționale, mai există și o problemă față de compania locală. Banca Mondială a spus că lucrurile trebuie probate, că trebuie să fie o decizie finală pe aceste lucruri și s-a mers mai departe cu această achiziție.
Până la urmă, decizia s-a luat să se anuleze. Ne-am asumat un risc, riscul presupunând că nu știm cât de funcțională va fi turbina la iarnă. Am putea să ajungem în situația în care să avem niște probleme în asigurarea cu energie termică, dar a trebuit să luăm aceată decizie”, a mai declarat președinta.

Urmează lansarea unei noi licitații, întrucât nici alternativa nu a fost potrivită, deoarece implica oameni neintegri, ce au lucrat pentru Vladimir Plahotniuc.

„Acum este planul să se lanseze o altă licitație, să se separe anumite lucrări, în speranța că vom avea și alte oferte ca să nu existe doar producătorul acestor turbine, care acum a câștigat licitația. Dar, și aici nu este clar. Alternativa nu era mai bună. Compania locală care participa în această alternativă este reprezentată de niște foști angajați SIS, care au lucrat pentru Plahotniuc. Vrem să avem oferte care vin de la companii serioase, curate, care plătesc impozite, care nu sunt legate nici cu Andronachi, nici cu Plahotniuc și nici cu oligarhi din altă parte”, a conchis Sandu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.