Câștigă în jur de 150.000 de lei pe an, dar conduc bolizi de zeci și sute de mii de euro. Este cazul unor aleși ai poporului din Legislativul de la Chișinău. Un calcul simplu arată că, pentru a-și permite o mașină de circa 100.000 de euro, de exemplu, un deputat din Moldova ar fi nevoit să-și pună deoparte salariul, timp de 13 ani.
Cum am aflat cine și ce mașină deține? E simplu. Avem 101 deputați, care an de an sunt obligați, potrivit legii, să-și depună declarațiile de venit la Autoritatea Națională de Integritate. Instituția publică toate aceste declarații într-o bază de date on-line care poate fi accesată aici.
Acum un an, și RISE Moldova – o comunitate de jurnaliști de investigație și programatori – a lansat platforma People of Interest care conține, între altele, profilurile celor 101 de deputați. Pe lângă datele despre venituri, bunuri imobile, dar și despre mașinile deținute în proprietate sau folosință, platforma face și o serie de conexiuni de rudenie, de interese sau de afaceri ale înalților demnitari. O resursă, la îndemână, să-ți pornești propria anchetă.
Locul I – Bentley, modelul Mulsanne Extended (2018)
Locul de frunte al topului nostru îl ocupă automobilul marca Bentley, modelul Mulsanne Extended, fabricat în anul 2017. Până să vă spunem cine este proprietarul acestei mașini, haideți să aflăm câteva detalii despre acest model superb.
Potrivit site-ului oficial al mărcii, aflăm că habitaclul unui Mulsanne Extended e îmbrăcat în detalii din lemn și piele calitativă. Logo-ul mărcii poate fi întâlnit chiar și în faruri! Cei de la Bentley știu ce înseamnă un marketing bun, nu?
Și dacă ne-am obișnuit că un automobil este destinat pentru cinci persoane, în cazul acestui model, în habitaclu vor sta doar patru persoane. Partea din spate este realizată într-un mod interactiv și, în același timp, sigur pentru pasageri. Pe mijloc, aceștia au acces la consolă, unde pot regla încălzirea și poziția scaunelor, aerul condiționat, respectiv, și temperatura. Geamurile sunt dotate cu parasolare electrice, iar în fiecare ușă este încorporată câte o scrumieră. Sunt și măsuțe, realizate și ele din lemn, dar și TV-uri amplasate pe scaunele din față, ce se deschid odată cu pornirea motorului. Vorbind de motor, acest automobil este echipat cu un V8, twin-turbo și volumul de 6,75 litri.
Proprietarul acestei mașini este Ilan Șor. Conform declarației de avere pentru anul 2019, Șor și-a făcut achiziția în 2018. Declară că a scos din buzunar peste 25,7 milioane de ruble rusești (adică peste 300.000 de euro). Șor declară că mai deține și un Continental, fabricat în 2010, pe care l-a cumpărat în 2014 cu 2,5 milioane de lei (sau circa 135.000 de euro).
Potrivit datelor publicate pe platforma People of Interest, până a se implica în politică, Ilan Șor avea imaginea unui prosper om de afaceri, inclusiv datorită imperiului economic moștenit de la tatăl său, Miron Șor. Ilan Șor este unul dintre principalii figuranți ai „Jafului Secolului”, fiind condamnat în 2017 la 18 ani și șase luni de închisoare, pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere.
Asta nu l-a împiedicat, însă, să candideze pe Circumscripția uninominală nr. 18 – mun. Orhei, unde a câștigat detașat.
Ulterior, procuratura a anunțat că acesta a traversat în mod ilegal frontiera, iar pe numele lui este emis un mandat de arest și a fost anunțat în căutare.
Locul II – Porsche Panamera (2018)
Porsche Panamera, fabricat în anul 2018, continuă lista și ocupă, în mod sigur, a doua poziție. Site-ul oficial al brandului oferă detalii despre habitaclul acestui bolid, care este unul de piele combinată cu elemente din carbon.
Nici aici logo-ului nu se lasă căutat, pentru că este prezent chiar și pe covorașe. Plafonul este realizat din material Alcantara, iar pe bancheta din spate observăm o consolă la mijloc, dotată cu USB port, suporturi pentru pahare și un display.
Dacă în mașina precedentă era o singură trapă pentru pasagerii din spate, aici sunt deja două. Porsche-ul este echipat cu un motor de 6 cilindri ce însumează volumul de 3 litri.
Regăsim bolidul în declarația de avere pentru anul 2019 a lui Vladimir Cebotari, jurist de profesie, fost membru al PDM și viceministru al Transporturilor.
Deputatul face parte, în prezent, din grupul Pro Moldova. Cebotari a indicat că nu este proprietarul mașinii, dar că o deține cu drept de posesie încă din anul în care a fost produs, adică din 2018.
Îi știe, însă, valoarea – 2 milioane de lei (sau circa 100.000 de euro). Demnitarul deține, la fel în posesie, și un Porsche Macan, fabricat în 2015.
Locul III – Range Rover (2018)
Chiar dacă ocupă al treilea loc în top, Range Rover-ul produs în 2018 nu-și pierde poziția. Continuă să păstreze formele pătrate și design-ul deja obișnuit pentru toți, doar cu înlocuirea unor elemente noi, cum ar fi grila sau farurile din față. Este spațios și confortabil atât pentru șofer, cât și pentru pasageri.
Dacă pasagerul din față admiră drumul, atunci cei din spate au posibilitatea să vizioneze ceva mai interesant, datorită celor două TV-uri montate în scaunele din față.
Habitaclul este realizat din piele cu mici elemente de carbon, ce cuprind două display-uri pe torpedou. Volumul de 5 litri al motorului face ca timp de 5,4 secunde acul vitezometrului să ajungă la 100 km/h.
Posesorul este Vladimir Andronachi, deputat ales pe lista națională a PDM, care a indicat în declarația sa de avere pentru anul 2019 că bolidul cu o valoare de 1,6 milioane de lei (sau 85.000 de euro) îl are în posesie din 2018. Andronachi indică că mai deține cu drept de posesie un BMW X5, fabricat în 2018.
Menționăm că Vladimir Andronachi este membru PDM și, pe timpul guvernării democrate, făcea parte, potrivit People of Interest din cercul oamenilor de încredere al oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Locul IV – Porsche Cayenne (2012)
Încă un bolid căruia îi place combinația dintre piele și lemn în habitaclu. Deși este o mașină de clasa lux, democratul Radu Rebeja și-a achiziționat-o încă în 2012.
Rebeja indică în declarația sa de avere pentru 2019 că a cumpărat mașina la un preț de 1,2 milioane de lei (sau 80.000 de euro). Și acest automobil este generos la capitolul detalii.
Inscripția „Cayenne” este gravată chiar și pe manetă, ceea ce oferă un stil aparte habitaclului. Deputatul mai deține încă trei mașini: un Hyundai Tucson (2017), Opel Combo (2006) și o Skoda Fabia (2010).
Radu Rebeja este deputat de 16 luni. A ajuns în Parlament în martie 2019, după ce a preluat fotoliul de deputat al lui Constantin Botnari, care își dăduse demisia. Până să ajungă deputat al fracțiunii PDM, Rebeja a fost secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Un alt Cayenne încheie topul, doar că mai „bătrân” cu un an, fiind produs în 2011. Mașina este din același an, 2011, în proprietatea Allei Dolință, deputată a fracțiunii PSRM din Parlament.
Potrivit declarației sale de avere, bolidul a costat-o aproape 1 milion de lei (sau circa 65.000 de euro). Deputata mai deține în proprietate încă o mașină. Mai exact, o Toyota FJ Cruiser, fabricat în 2006.
Conform platformei People of Interest, Dolința este una din persoanele de încredere a președintelui Igor Dodon și unul dintre cei mai importanți sponsori ai PSRM. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, ea împreună cu soțul ei au finanțat campania electorală cu peste jumătate de milion de lei, în condițiile în care venitul declarat al familiei pentru anul 2014 a fost mai mic de 180.000 de lei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.