Acasă Justiţie Primul subiect de pe agenda CSM, exclus la propunerea lui Stoianoglo: „Astăzi,...

Primul subiect de pe agenda CSM, exclus la propunerea lui Stoianoglo: „Astăzi, asta este o provocare”

0

Subiectul privind alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii la propunerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari a fost exclus de pe ordinea de zi de astăzi a Consiliului.

Eliminarea subiectului de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost cerută de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, care a catalogat că „pentru astăzi acest subiect este o provocare”.

„Toți aveți dreptate, dar mă uit că noi ne împărțim aici. Profesorii de drept au solicitat acest subiect, dar trebuiau măcar niște consultații prealabile. Eu nu am vorbit despre acest subiect cu nimeni. Astăzi, asta este o provocare. Putem include, votați cum vreți, dar noi facem din CSM un organ nelucrativ. Dacă doriți primiți asta, dacă nu – nu”, a comentat procurorul general.

Solicitarea lui Stoianoglo a fost susținută de majoritatea membrilor CSM, cu excepția celor patru membri aleși din rândul profesorilor de drept titulari și alți doi.

Cei care au susținut eliminarea subiectului au acuzat că cei patru profesori titulari de drept de la CSM, numiți de Parlament în luna martie curent, au înregistrat subiectul prin intermediul Cancelariei, fără a se consulta cu restul membrilor, tocmai după ce a fost modificată legea care permite alegerea președintelui inclusiv din partea membrilor care nu sunt judecători.

„De ce nu ați cerut asta acum o lună sau la prima ședință? Ați așteptat ca să fie modificată legea, pentru a fi ales membru din rândul profesorilor?”, a întrebat Dorel Musteață.

„Acesta este un subiect pripit, depus la Cancelarie de către membrii de drept. Ei nu au discutat cu noi acest subiect”, a declarat un al membri CSM.

Cei patru au respins acuzațiile.

Într-un final, subiectul privind alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii la propunerea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari a fost exclus de pe ordinea de zi de astăzi a Consiliului. Pentru aceasta au votat „pro” 8 membri și „contra” 6 membri.

cotidianul.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.