Acasă Politic Igor Dodon despre problema transnistreană: Eu cred că jucătorii geopolitici vor dori...

Igor Dodon despre problema transnistreană: Eu cred că jucătorii geopolitici vor dori să arate aici o istorie de succes

0

Problema transnistreană ar putea fi rezolvată în a doua jumătate a anului viitor, dacă va exista un interes geopolitic al marilor jucători ca să o soluționeze. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Președintele răspunde”, transmite IPN.

Potrivit șefului statului, se pot mișca lucrurile din loc pe dosarul transnistrean după ce se vor termina alegerile în SUA și alte țări mari pe scena geopolitică. Potrivit lui, rezolvarea conflictului transnistrean are o șansă atunci când aceasta va apărea pe primele pagini în agenda de discuții geopolitice a marilor puteri.

„Eu cred că jucătorii geopolitici vor dori să arate aici o istorie de succes. Eu cred că asta va fi avantajos nu doar nouă, ci și americanilor, rușilor și europenilor”, a adăugat Igor Dodon.

Șeful statului a declarat că în trei ani și jumătate de mandat sarcina sa a fost să încerce să convingă marii jucători geopolitici ca Moldova să apară în agenda lor. A discutat în acest sens cu președintele francez, rus, dar și cu cancelarului german.

„Le spuneam, puneți în agendă rezolvarea problemei transnistrene, în caz contrar, dacă veți încredința această chestiune fraților români, atunci e clar cu ce se va termina tot acest lucru. Mi se pare că lor nu le este interesant”.

Igor Dodon recunoaște că poziția sa față de problematica transnistreană s-a schimbat în ultimii trei ani, devenind mai atentă și mult mai echilibrată.

„Eu nu în zadar în 2017 am ieșit cu ideea unei politici externe echilibrate pentru că, în 2015 eram mult mai categoric pe anumite chestiuni politice. Dar eu am conștientizat că pentru Moldova anume o poziție echilibrată a politicii externe și interne este singura scăpare. Dacă eu nu aș fi conștientizat acest lucru pentru sine, noi nu am fi făcut coaliție cu Maia Sandu”, a spus președintele.


În altă ordine de idei, Igor Dodon a declarat că soluționarea conflictului transnistrean va fi una din principalele sarcini pe care și le va propune, dacă va decide să candideze pentru al doilea mandat de președinte.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.