Acasă Justiţie /DOC/ Reniță publică contractul cu offshore-ul din Bahamas, probă a finanțării ilegale...

/DOC/ Reniță publică contractul cu offshore-ul din Bahamas, probă a finanțării ilegale a lui Dodon și PSRM. Procuratura Generală nu este interesată de acestea

1

Deputatul Iurie Reniță a decis să facă publice pe Facebook și alte acte care ar confirma implicarea deputaților socialiști în schema de spălare de bani prin intermediul unei firme offshore din Bahamas .

Prin urmare, publicarea anterioară a documentelor ce demonstrează spălarea de bani din Federația Rusă, prin filiera Bahamas, și finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din 2016 este acum suplimentată și confirmată de prezentarea contractului (în anexe) de împrumut de 1 milion 500 de euro între “WESTERBY LIMITED”(Bahamas) și “EXCLUSIV MEDIA” S.R.L. (Republica Moldova). 

Fără a pretinde că am substituit Procuratura Generală, în calitatea noastră de deputați am considerat necesar să prezentăm alegătorilor și cetățenilor noștri, dar și instituțiilor statului, abilitate cu responsabilități în domeniul investigațiilor, cum funcționează mecanismul schemelor de spălare de bani în proporții deosebit de mari, scheme ce au compromis procesul prezidențial electoral din anul 2016, utilizate de către reprezentanții marcanți ai PSRM, printre aceștia figurând Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco, Petru Burduja s.a. , a scris deputatul Reniță pe pagina sa de facebook.

Parlamentarul atrage atenția asupra unui detaliu important: 

„contractul dintre cele 2 persoane juridice din cele 2 țări este reglementat nu de legislația țărilor respective (Bahamas sau Republica Moldova), dar de cea a Federației Ruse”.

„Concluziile le vor trage cetățenii noștri, dar, mai ales, reprezentanții Procuraturii Generale. Respectând cu strictețe separarea puterilor în stat, nu intenționăm să intervenim în treburile Procuraturii Generale”, adaugă deputatul.

În acest sens, „Reniță cere Procuraturii Generale (inclusiv Procurorului General Alexandru Stoianoglo) să se ghideze și să se subordoneze în activitatea sa exclusiv legii și nu unor actori politici, indiferent cine vor fi aceștia, mai ales in cazul de rezonanță socială “Bahamas”.

Deputatul accentuează că, „contractul de împrumut de 1 milion 500 mii euro a fost semnat din partea “WESTERBY LIMITED” (Bahamas) de către Zulphy Saday Santamaria Guerrero, iar din partea “EXCLUSIV MEDIA” S.R.L. (Republica Moldova) de către actualul deputat PSRM Petru Burduja”.

Acum câteva zile, Iurie Reniță a mai postat pe Facebook un material suplimentar la cele afirmate anterior, documentele care confirmă implicarea deputaților socialiști în schema de spălare de bani din Bahamas, avându-l ca principal beneficiar de liderul lor de partid, Igor Dodon, în campania prezidențială din 2016.

Procuratura Generală a venit atunci cu o reacție la materialele publicate de către deputatul PPDA, Iurie Reniță. Potrivit reprezentanților PG, o cauză penală în acest sens a fost inițiată încă în anul 2016.

„Materialele publicate de deputat nu sunt noutate pentru procurori, ele sunt examinate în cadrul cauzei penale pornite de Procuratura Anticorupție pentru pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiată în anul 2016 și lăsată, anterior, în nelucrare mai bine de trei ani”, a declarat pentru șefa Serviciului de presă al PG, Maria Vieru.

Amintim că pe 17 martie, deputații Iurie Reniță, Lilian Carp și Octavian Țîcu au făcut dezvăluri noi în dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM prin Bahamas. Mai mulți deputați socialiști și oameni din anturajul președintelui țării, Igor Dodon, în total, în jur de 30 la număr, ar fi beneficiat de împrumuturi de cel puțin 500 de mii de lei prin intermediul „Exclusiv Media SRL”, al cărei fondator este socialistul Corneliu Furculiță. Banii nu au fost indicați în declarațiile de avere ale niciunuia dintre beneficiarii de împrumuturi.

Reniță, Țîcu și Carp au prezentat în acest sens o serie de documente, inclusiv contracte de împrumut și dispoziții de plată. Cei trei deputați s-au referit și la un raport CNA, semnat de un ofițer anticorupție, în care se face referință la „o serie de tranzacții suspecte efectuate de către societatea „Exclusiv Media SRL”,  al cărei fondator este socialistul Furculiță.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.