Acuzații grave în adresa procurilor anticorupție, cu privire la pornirea cauzei penale pe numele procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Mai exact, într-o conferință de presă organizată la 06.10.2021, adjunctul PG Ruslan Popov a declarat că în cazul lui Stoianoglo, prostia și analfabetismul juridic a depășit orice limite. De cealaltă parte, redacția SafeNews.md a intrat în posesia unei ordonanțe semnate de către procurorul general Stoianoglo din care rezultă argumente sumare și lipsa motivării.
În circumstanțele în care nici apărătorii lui Stoianoglo și nici Ruslan Popov nu au prezentat actele procesuale de pornire a urmăririi penale în privința procurorului general suspendat, apar semne de întrebare referitoare la veridicitatea celor expuse de ultimul. Astfel, Popov mai degrabă pare să fi încercat formarea unei percepții nefavorabile asupra anchetei în sine o dată ce există semne de întrebare privind operativitatea desfășurării urmăririi penale și a reținerii procurorului genegal suspendat Alexandr Stoianoglo.
În continuare Popov, a declarat că adresarea deputatului PAS, Lilian Carp către CSP ”pe departe nu corespunde cerințelor legale pentru a fi considerată drept un denunț.
Poziția adjunctului suspendat de drept al procurorului general, însă, pare să fie ghidată de intenția de a justifica acțiunile șefului său care l-a numit în această funcție, pentru a-l scoate ”basma curată” și nu din grija respectării normelor de drept.
Cel puțin acest fapt poate fi constat din analiza unei ordonanțe emise de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, recepționată pe adresa redacției SafeNews.md, atunci când acesta a dispus în anul 2020 începerea unei urmăriri penale având temei bănuiala rezonabilă privind săvârșirea unei infracțiuni, încă în anii 2011-2013, subliniind că nu există vreuna din circumstanțele care exclud urmărire penală, chiar dacă în mod rezonabil, orice jurist ar fi trebuit să verifice cel puțin intervenirea prescripției, nemaivorbind de subterfugiile unei anchete pornite la o distanță de 10 ani.
Astfel, în circumstanțele în care apărătorii nu au prezentat public actele procesuale de pornire a urmăririi penale în privința lui Alexandr Stoianoglo, ridică semne de întrebare în privința veridicității celor expuse de Ruslan Popov, fiind făcute de dragul unei percepții nefavorabile a anchetei închetei în sine, în circumstanțele în care există semne de întrebare privind operativitatea desfășurării urmăririi penale și a reținerii procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo.
Suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de șef al Procuraturii Generale și reținerea acestuia
În ședința de marți, 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale.
CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună în calitate de procuror de caz, iar ultimul a dispus pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
Imediat după ce a fost dispusă și suspendarea sa, Alexandr Stoianoglo a anunțat un briefing de presă la Procuratura Generală. Acesta însă nu a mai avut loc, iar în sediul instituției au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo.
Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.
Tot în seara zilei de 5 octombrie, Furtună a anunțat că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.
Miercuri, 6 octombrie, CSP l-a desemnat pe Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, iar la câteva ore președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire a acestuia.
La 8 octormbrie curent șeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile. Decizia a fost adoptată de către magistratul Judecătoriei Chișinău cu Sediul Ciocana, Nicolae Corcea, după ce ultimul a admis parțial demersul procurorului de caz, Victor Furtună care a solicitat aplicarea în privința lui Stoianoglo a măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile în izolator.
Furtună a argumentat necesitatea aplicării acestei măsuri prin faptul că pe numele lui Stoianoglo sunt înaintate deja 5 capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea și nu 4 cum a fost anunțat inițial.
Totodată, potrivit procurorul dacă Stoianoglo ar fi fost pus în libertate exista riscul să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probele.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.