Acasă Extern 18 polițiști morți în Kazahstan: Un copil ucis, altul rănit grav

18 polițiști morți în Kazahstan: Un copil ucis, altul rănit grav

0

Ultimele date din dimineața de sâmbătă, 8 ianuarie curent, ale Ministerului de Interne din Kazahstan indicau că erau arestați 3.811 de participanți la dezordini în masă, au fost ucise 26 de persoane și alte 26 rănite.

Mai târziu, s-a aflat că și un copil de 11 ani a fost rănit mortal pe stradă, altul de 15 ani este grav rănit.

Între timp, apar și diverse imagini în care se vede cum oameni în uniformă deschid focuri de armă, însă video-ul zilei a fost cel în care sunt surprinse o serie de mașini de poliție distruse.

Cu o zi în urmă, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a dat indicații forțelor de ordine să tragă din arme asupra „teroriștilor”, fără să-i avertizeze.

„Se restabilește legalitatea constituțională în toată țara. Dar teroriștii continuă să distrugă proprietatea statului și privată și să folosească arme împotriva cetățenilor. Am dat ordin organelor de drept și armatei să deschidă focul pentru a ucide fără avertisment”.

Tot el a susținut că 20 de mii de „terorişti” au participat la confruntările cu forţele de securitate din Alma-Ata, au avut loc cel puţin şase atacuri.

„Bandiții și teroriștii erau bine pregătiți și organizați, iar conducerea lor a fost efectuată dintr-un centru special. Unii dintre ei nu vorbeau kazah”, a scris el pe Twitter. Această postare însă a fost ștearsă ulterior.

Azi, deja au apărut informații, precum că oameni în uniformă, dar fără simboluri pe ea pentru a putea depista din ce instituție fac parte au deschis într-adevăr focuri de armă, inclusiv asupra unor jurnaliști.

Totodată, s-a aflat că în timpul protestelor de la Almatî, un copil de 11 ani a primit o rană mortală prin împușcătură.

Despre asta a anunțat avocatul pentru drepturile copilului, Arujan Sain.

Copilul a fost rănit pe 5 ianuarie în timp ce mergea pe stradă cu părinții săi.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului nu a dezvăluit alte circumstanțe ale incidentului, însă a mai declarat că și un adolescent de 15 ani se află într-unul dintre spitalele din Almatî cu răni grave prin împușcătură.

Tatăl său este, de asemenea, internat în spital, cu răni.

„Adolescentul era în mașină cu tatăl său, când militanții i-au împușcat”.

La fel din Almatî vine video-ul zilei care s-a viralizat pe Internet. Se vede în el o serie de mașini de poliție distruse.

Până la data de 6 ianuarie curent, autoritățile kazahe declarau că 18 polițiști ar fi murit, 748 de angajați ai sistemului fiind răniți.

Este de menționat că anumite cifre diferă de la o sursă la alta, însă este și de amintit că pe data de 10 ianuarie, președintele kazah a declarat zi de doliu în țară.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.