Acasă Social 13 ani de la protestele violente din 7 aprilie: Cronologia evenimentelor

13 ani de la protestele violente din 7 aprilie: Cronologia evenimentelor

0

Astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele sângeroase din 7 aprilie, soldate cu reținerea a peste 600 de tineri, care au ajuns să fie maltratați în comisariate, și cel puțin patru decese în condiții suspecte.

Manifestațiile au început pașnic în data de 6 aprilie, după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare, însă cu o zi mai târziu acestea au luat amploare.

Astfel, la data de 7 aprilie, mii de tineri au ieșit în centrul Capitalei pentru a protesta după obținerea victoriei de către comuniști și ca urmare au devastat clădirea Parlamentului și cea a Președinției.

După ziua de 7 aprilie, care a marcat istoria Republicii Moldova, sute de tineri au fost duși în comisariate, fiind torturați. Pe patul de spital au ajuns și sute de polițiști, puși pe prima linie de cordon pentru a apăra instituțiile statului.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie a fost bătut pană la moarte Valeriu Boboc, de 23 de ani. Oficial, el e singurul decedat, dar există suspiciuni că numărul celor morți este mai mare. Potrivit Amnesty Internațional, în timpul protestelor de atunci, Poliția a reținut cel puțin 600 de persoane. Multe au fost bătute la arestare și în incinta comisariatelor. Mai multe voci susțineau că ministrul adjunct de Interne în acea vreme, Valentin Zubic, a dat indicații polițiștilor să aplice forța. Acest lucru este negat de Zubic.

Pe 8 aprilie au avut loc descinderi în universități şi licee, iar în zilele de 8-14 aprilie, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, au fost arestate preventiv peste 160 de persoane, preponderent studenți. Preşedinţia şi Guvernul sunt înconjurate de cordoane de poliţişti cu scuturi. Forţele de menţinere a ordinii publice au stat camuflate şi în spatele Parlamentului, intrarea fiind păzită de polițiști în civil, care supravegheau ca nicio persoană să nu aibă acces.

Pe 10 aprilie, președintele PCRM, Vladimir Voronin, înaintează un demers către Curtea Constituțională prin care solicită renumărarea integrală a voturilor. Rezultatul renumărării, însă, nu a produs vreo schimbare, comuniștii având asigurate 60 din cele 101 locuri în Parlament.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.