Acasă Politic ZIAR DIN ITALIA: ”Referendumul pro-aderare la UE din Moldova, o „victorie cu...

ZIAR DIN ITALIA: ”Referendumul pro-aderare la UE din Moldova, o „victorie cu gust de înfrângere”

0

Unul dintre cele mai importante ziare din Italia, Corriere della Sera, a analizat cu o notă critică rezultatele referendumului pro-aderare la Uniunea Europeană din Republica Moldova, descriind situația ca pe o „victorie cu gust de înfrângere”. În articolul publicat, se subliniază că, în ciuda mobilizării cetățenilor, eșecul de a atinge pragul de 33% din alegătorii necesari validării referendumului a fost o lovitură pentru așteptările președintei Maia Sandu.

„Moldova, mergi la vot! Moldova, mergi la vot!” – acesta a fost mesajul auzit în timpul plimbării președintei Sandu de duminică dimineață, însoțită de studenți și tineri voluntari. Cu toate acestea, ziarul italian menționează că propaganda pro-europeană a părut să se bazeze pe un optimist excesiv, în ciuda avertismentelor despre o invitație abruptă de a spune „nu” în ultimele zile.

Articolul subliniază că, deși au existat speranțe de a obține un procent de 55-60% favorabil pentru aderarea la UE, rezultatul final a fost mult mai strâns. Cu o prezență la vot de un milion și jumătate de oameni, referendumul a fost validat cu 51,4%, dar a dezvăluit o divergență profundă în opinia publică. Conducerea pro-europeană a țării a avut așteptări mari, într-o națiune în care aproximativ o treime din populație vorbește limba rusă și unde Alexandr Stoianoglo, competitorul principal al Maiei Sandu în turul doi, a anunțat că va vizita Transnistria și Moscova, ceea ce reflectă orientarea pro-rusă din rândul unei părți a electoratului.

Corriere della Sera concluzionează că rezultatele referendumului sugerează o țară împărțită în două: nostalgici sau fricoși față de Rusia, împotriva susținătorilor integrării europene; vârsta mai înaintată vs. tinerii; rural vs. urban. Datele provenite din zonele rurale au fost deosebit de nefavorabile pentru frontul pro-Bruxelles, arătând o polarizare accentuată.

La 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova au mers la urne nu doar pentru a alege președintele țării pentru următorii patru ani, dar și pentru a se pronunța asupra referendumului referitor la aderarea la Uniunea Europeană. Potrivit datelor preliminare, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale, obținând respectiv 42,07% și 26,27% din voturi.

Referitor la rezultatele referendumului, 50,16% dintre alegătorii prezenți au optat pentru „Da”, în timp ce 49,84% au votat „Nu”. Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport detaliat privind desfășurarea alegerilor, iar în termen de zece zile, Curtea va confirma sau infirma rezultatele. Legea adoptată prin referendum va fi publicată printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării va fi considerată data desfășurării referendumului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.