Folosirea dronelor turceşti de către Ucraina în conflictul din Donbas, în estul ţării, este defensivă şi nu încalcă niciun acord, a spus vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a reacţionat astfel la criticile ruse şi occidentale privind utilizarea unei drone de fabricaţie turcă Bayraktar săptămâna aceasta în Donbas, relatează agențiile internaționale de presă.
Armata ucraineană foloseşte drone echipate cu arme letale doar în scopuri defensive, ca reacţie la încălcările încetării focului de către autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk, a spus şeful statului ucrainean, potrivit Agerpres.
Rusia a acuzat Ucraina de destabilizarea situaţiei în zona liniei de contact în Donbas, după ce forţele guvernamentale au folosit o dronă Bayraktar TB2 de fabricaţie turcească pentru a lovi o poziţie controlată de separatişti susţinuţi de Rusia săptămâna aceasta.
Statul Major General al armatei ucrainene a comunicat marţi că o dronă Bayraktar a fost folosită pentru prima dată într-o operaţiune de luptă în care a detectat o baterie de artilerie a separatiştilor proruşi care trăgeau asupra poziţiilor ucrainene şi a distrus un dispozitiv de artilerie.
„Când armata ucraineană simte nevoia de a-şi apăra pământul, ea o face”, a spus Zelenski, potrivit declaraţiilor sale publicate pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.
„Ucraina îşi apără teritoriul şi suveranitatea conform îndatoririi şi jurământului fiecăruia dintre cei care astăzi apără statul”, a adăugat el.
Referitor la acuzaţia Moscovei că Ucraina a început o „ofensivă” în Donbas, preşedintele ucrainean a răspuns: „Noi nu avansăm. Noi doar răspundem şi răspundem în conformitate cu acordurile existente de încetare a focului”.
„Ucraina va continua să acţioneze exact în acest cadru şi numai ca răspuns la încălcarea armistiţiului” de către separatişti, a adăugat Zelenski, indicând că armata ucraineană va continua să folosească drone împotriva militanţilor proruşi din Donbas în cazul în care va exista o astfel de necesitate.
În aceeaşi ordine de idei, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care a asigurat că drona de fabricaţie turcă Bayraktar a fost utilizat ca instrument de „autoapărare”, a spus că partea ucraineană a informat în mod corespunzător Centrul de coordonare şi control care supraveghează respectarea încetării focului în Donbas, precum şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Anterior, Germania şi Franţa, care participă la formatul de negocieri Normandia cu privire la reglementarea conflictului din Donbas, au condamnat folosirea unei drone de către Ucraina în estul separatist, notează RBC.ua.
Aceasta „contravine măsurilor de consolidare a încetării focului care au intrat în vigoare la 27 iulie 2020”, a menţionat Ministerul de Externe francez, citat de EFE.
„Din păcate, temerile noastre că livrprile de acest tip de arme către armata ucraineană ar putea destabiliza situaţia se confirmă”, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În acelaşi timp, SUA au atribuit Rusiei responsabilitatea pentru escaladarea conflictului din Donbas, dar au lansat un apel către ambele părţi beligerante la încetarea focului.
Șeful diplomaţiei ucrainene a invitat ţările care au criticat gestul Kievului să ţină cont de circumstanţele în care a avut loc atacul şi, de asemenea, să se preocupe în primul rând de dislocarea de către separatiştii proruşi a unor piese de artilerie grea interzisă de Acordurile de la Minsk.
În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a comunicat vineri că noi loturi de tehnică şi echipamente au fost aduse din Rusia în regiunile Lugansk şi Doneţk, aflate sub controlul rebelilor separatişti. Au fost aduse şi echipamentul şi tehnica militară care fuseseră transportate anterior pentru reparaţii în Rusia, potrivit instituţiei ucrainene citate.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.