Acasă Politic ZDG// Moldoveni care muncesc în Olanda, Germania sau Belgia – înregistrați pentru...

ZDG// Moldoveni care muncesc în Olanda, Germania sau Belgia – înregistrați pentru a vota în Federația Rusă

0

În ultimele zile, tot mai mulți cetățeni moldoveni aflați peste hotarele R. Moldova se înregistrează în prealabil pentru a participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Cel puțin asta arată cifrele indicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Pe fondul unei puternice polarizări politice și declarațiilor făcute, acum câteva zile, de către reprezentanți și membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care au susținut că dețin probe care ar demonstra că socialiștii și președintele în exercițiu, Igor Dodon, „se pregătesc să fraudeze alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă”, mai multe organizații neguvernamentale, experți, avocați și cetățeni din diasporă susțin că sunt sceptici în legătură cu corectitudinea procesului de înregistrare prealabilă și se arată îngrijorați de numărul mare de înregistrări în Federația Rusă, indicat pe site-ul CEC, număr, care, potrivit lor, crește de la oră la oră.

Potrivit datelor CEC, până acum, în total, au fost efectuate  48.256 de înregistrări în prealabil, pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Cele mai multe înregistrări sunt în Italia (9.502), Marea Britanie (7.098) și Federația Rusă (5.818, dintre care 2.412 – cereri scrise).

În utima săptămână, subiectul a devenit intens mediatizat în spațiul public, iar experți și avocați, care susțin că au primit mai multe mesaje de la cetățeni din diasporă unde se plâng că nu se pot înregistra pentru a partipa la alegerile prezidențiale, în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusăafirmă că este vorba despre „o operațiune bine organizată de a înregistare ilegală a alegătorilor.

Moldoveni care muncesc în Olanda, Germania sau Belgia – înregistrați pentru a vota în Federația Rusă

Solicitat de ZdG, expertul în politici publice, Ștefan Gligor, ne-a comunicat că până acum, a primit cel puțin patru plângeri de la cetățeni moldoveni aflați la muncă în Olanda, Belgia și Germania care susțin că nu se pot înregistra online pentru a putea participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020.

În plângerile lor, oamenii spun că nu se pot înregistra pentru a putea vota în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat faptul că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusă.

Avocatul susține că înregistrarile au fost făcute ilegal, iar aceste acțiuni sunt calificate drept infracțiune.

Noi avem patru persoane care ne-au contactat și ne-au comunicat că se află sau în Olanda sau în Belgia sau în Germania și că au încercat să se înregistreze și sistemul le spune că ei deja sunt înregistrați în Federația Rusă, care într-un oraș, care în altul.

Mai mult ca atât, deoarece sistemul le cere, ca să radieze înregistrarea și ca să schimbe evident țara și să se înregistreze unde trebuie, acolo unde se află ei, sistemul le cere un email, email-ul cu care ei deja s-au înregistrat în Federația Rusă. Deoarece înregistrarea este fictivă, este făcută de pe un email necunoscut, ei nu pot face nimic. Acolo nu este indicat niciun email, emailul trebuie să-l cunoască omul care face înregistarea, așa este făcut sistemul. Pentru înregistrarea electronică se cere email. Cei care nu au email trebuie să depună cerere scrisă. Respectiv, în momentul în care te înregistrezi în format electronic, tu trebuie să introduci IDNP, data nașterii și să bifezi că nu ești robot și urmezi deja procedura și introduci emailul. Când termini procedura de înregistrare apeși butonul final și pe emailul indicat vine o scrisoare de confirmare. Acum, în cazurile enunțate, deoarece nu cunoaștem emailuri de pe care au fost făcute înregistrările, persoanele sunt private de dreptul de a se înregistra și așa mai departe. Aceasta este o infracțiune, cineva s-a folosit, a obținut datele personale, aceasta este încălcarea legii cu privire la datele personale. Aceasta este un fals, este o procedură bine organizată de înregistrare falsă a unui număr foarte mare de persoane în Federația Rusă pentru ca acolo să poată fi deschise secții de votare în număr mare, menționează expertul în politici publice.

citește mai departe pe zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.