Acasă Istorii din spatele culisei zdg// Mărturiile unei tinere din Chișinău tratată de COVID-19, nu și de...

zdg// Mărturiile unei tinere din Chișinău tratată de COVID-19, nu și de frica de a fi blamată de societate

0

O tânără în vârstă de 28 de ani din Chișinău este una dintre cele 40 de persoane tratate după ce au fost infectate cu virusul COVID-19. Deși s-a însănătoșit, aceasta afirmă că îi este teamă să spună cuiva despre această experiență. I. a acceptat să discute cu ZdG fără a-i fi publicată identitatea.

„Îmi este greu să vorbesc despre asta. Eu vreau să mă căsătoresc, să nasc copii și nu aș vrea ca cineva să știe că am fost bolnavă. Vreau să am prieteni, oamenii își vor întoarce spatele și se vor gândi: „gata, a fost infectată cu coronavirus, cine știe de unde l-a luat”. Nu am nevoie de asta”, a afirmat tânăra, într-o discuție cu ZdG.

Aceasta susține că primul gând care i-a venit în minte atunci când a aflat că testul pentru COVID-19 este pozitiv a fost: „de unde am luat virusul?”, întrucât, spune ea, era precaută: „nu puteam înțelege de unde, eram dezamăgită, deoarece eu sunt om atent, nu știu de unde îl puteam înhăța. Mereu îmi acopeream fața cu eșarfa, purtam căciulă, mănânc ceapă și usturoi, mă spăl pe mâini”.

„Nu vă pot răspunde de unde m-am infectat, pot doar să intuiesc că din troleibuz sau autobuz, de la trecători, pentru că toți prietenii și colegii mei au fost sănătoși. Toți sunt oameni îngrijiți, care respectă recomandările medicilor, punctuali, nu sunt, de exemplu, dependenți de alcool, care să aibă imunitate slabă. Toți erau sănătoși. Și eu la fel”, relatează tânăra.

Aceasta mărturisește că, la 17 martie, fiind la serviciu, brusc, i s-a făcut rău, nu mai vedea bine, își simțea organismul slăbit, a început să tușească, să strănute, având febră de până la 37,4.

„Am plecat de la lucru acasă, iar, la 18 martie, medicul de familie mi-a spus că nu e coronavirus, ci o răceală. Eu am luat două tipuri de antibiotice și am stat izolată acasă. Treptat, starea s-a îmbunătățit, dar se menținea temperatura”, povestește tânăra.

Astfel, după ce a stat o perioadă acasă, simțindu-se în continuare fără vlagă, la 27 martie, a mers din nou la policlinică, iar de acolo a fost chemată ambulanța și a fost internată la Spitalul clinic la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind testată și confirmat virusul COVID-19.

Tânăra spune că și-ar dori un sistem medical mai bun în R. Moldova, iar oamenii să fie diagnosticați și tratați la timp.

„În situații de epidemie, cum este acum, trebuie să fie saloane mai bine organizate, să fie pus câte un om, ajutorul să fie la timp, oamenilor să nu le fie frică să se adreseze la medic. Eu nu m-am temut, dar ideal nu-i nimic. Nu voi vorbi despre cazuri exacte, dar vreau să spun că totul putea fi mai bine. Ar trebui să fie condiții mai bune: hârtie igienică, curățenie în veceu, pentru că nu mereu e curat, dar acesta e spital și în multe e așa. În salon eram patru oameni. La început, medicii nu ajutau, apoi au început să ajute, să dea medicamente, datorită la asta într-o săptămână m-am însănătoșit. Mâncarea era bună, se dădea de trei ori pe zi, un tip de antibiotic și unul antiviral, apă plată îmbuteliată”, povestește tânăra.

După această experiență, tânăra se arată nedumerită de cum unii oameni nu se protejează și pot să iasă din casă fără măști: „ce atitudine trebuie să ai față de așa oameni?”.

„Oamenii ar trebui să aibă gijă de ei, să se respecte pe ei și pe alții, să se gândească la viitorul copiilor și să respecte regulile, să nu riște. Guvernarea trebuie să asigure spitalele cu cele necesare”, specifică I.

Până astăzi, 7 aprilie, în R. Moldova au fost înregistrate 965 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, dintre care 40 de pacienți s-au tratat, iar 21 au decedat.

sursa: zdg.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.