Acasă Social Yandex Go a fost prinsă cu furt de date personale în Georgia....

Yandex Go a fost prinsă cu furt de date personale în Georgia. Ce se întâmplă Moldova?

0

Serviciul de protecție a datelor cu caracter personal din Georgia a amendat Ridetech Georgia, care oferă servicii de taxi sub marca Yandex Go, pentru încălcarea legilor privind stocarea datelor. În Moldova, compania rusească de taxi este reprezentată de Ridetech SRL,scrie anticorupție.md.

După cum a stabilit autoritățile de reglementare, aplicația Yandex Go s-a conectat la servere situate în Rusia și au procesat datele personale ale șoferilor și pasagerilor, ceea ce este interzis de lege, potrivit meduza.io. Compania a fost amendată cu 4.000 de lari (1.450 de dolari) și a fost obligată să oprească transferurile transfrontaliere de date.

După declanșarea agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, activitățile Yandex Go au fost interzise în Estonia și Letonia. Autoritățile acestor țări au explicat acest lucru prin cerințele de securitate pentru datele utilizatorilor. În alte țări europene, compania a fost obligată să stocheze informații doar în centrele de date din UE.

În Moldova, potrivit unei investigații TV8, interesele Yandex sunt reprezentate de compania Ridetech SRL. Firma a fost înregistrată la sfârșitul lunii noiembrie 2023, iar ca fondator apare un off-shore din Dubai – RIDE TECHNOLOGY GLOBAL.

Administrator al companiei-rezidente din Moldova este cetățeanul rus Kirill Svintsov. El este director de dezvoltare al grupului Yandex în țările CSI. El a fost numit în această funcție la trei luni după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Reprezentatul oficial al gigantului rus Yandex, relatează reporterii TV 8, și-a înregistrat adresa juridică într-un oficiu modest din clădirea IPTEH din Chișinău.

Yandex Go este cea mai utilizată platformă de taxi din Republica Moldova. Lansată în 2017, platforma rusească a reușit foarte rapid să cucerească piața moldovenească. Conform estimărilor Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, pe platforma Yandex Go sunt operate zilnic aproximativ 40.000 de curse, aproximativ jumătate din toate cursele de taxi din Chișinău. Principalul motiv pentru care oamenii aleg să călătorească cu Yandex este prețul mai mic, în comparație cu celelalte companii de taxi.

După invazia Ucrainei, majoritatea statelor europene au inclus Yandex în lista de sancțiuni. Serviciile secrete ucrainene și din Țările Baltice au dezvăluit încă acum șase ani despre cum serviciile secrete ruse folosesc aplicația de taxi în scopuri de spionaj. Investigațiile și probele colectate de serviciile speciale din cele patru state au dus la interzicerea Yandex Go.

Ucraina a blocat încă din 2017 activitatea mai multor platforme de internet rusești după ce, în mai 2017, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în birourile filialelor Yandex din Kiev și Odesa. SBU a constatat că Yandex a oferit serviciilor secrete rusești informații despre datele personale ale utilizatorilor ucraineni.

Consiliului de Securitate al Ucrainei a comunicat că serviciile secrete ruse intenționau să folosească aceste informații pentru a organiza operațiuni subversive pe teritoriul Ucrainei. 

„Conducerea companiei (n.r. Yandex) a colectat, copiat și transferat în mod ilegal în Federația Rusă datele personale ale cetățenilor Ucrainei. Acestea nu sunt doar date personale, ci și date privind ocupația, locul de muncă, precum și domiciliul cetățenilor noștri; despre cum își petrec timpul liber, adresele de e-mail pe care le au ucrainenii; cum își cheltuiesc banii, sursele de venit și multe alte informații. Toate aceste informații au fost colectate și furnizate serviciilor secrete ale Federației Ruse în scopul planificării, organizării și desfășurării operațiunilor de recunoaștere, informare și sabotaj pe teritoriul statului nostrum”, declara în 2018 colonelul Serviciul de Securitate al Ucrainei, Iulia Laputina.

Fostul prim-viceministru al politicii informaționale al Ucrainei, Dmitri Zolotukhin, crede că decizia de a bloca platformele de internet rusești a avut un impact major asupra mersului războiului. „Dacă Federația Rusă ar fi continuat să aibă un asemenea instrument de presiune asupra spațiului informațional, prin folosirea acelor servere care se află sub controlul serviciilor secrete, consider că Kremlinul ar fi avut un mare avantaj, atât prin colectarea informațiilor despre cei care folosesc aceste platforme sociale, dar și prin propagandă”, este de părere fostul oficial ucrainean.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.