Acasă Interviu Vladislav Gribincea: „Degeaba modifici legislația, dacă oricum nimeni n-o respectă”

Vladislav Gribincea: „Degeaba modifici legislația, dacă oricum nimeni n-o respectă”

0

O discuție despre controversatele numiri din justiție cu directorul Centrului de Resurse Juridice.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a reacționat la ultimele decizii din sistemul judecătoresc moldovean, spunând că „ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție”. Michalko a reacționat la deciziile de marți al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a-l numi în calitate de șef al Curții de Apel Chișinău pe Vladislav Clima, unul dintre magistrații care, în 2018, a sprijinit decizia justiției de a anula alegerile de primar din Chișinău. Un punct de vedere la același subiect al avocatului Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice.


Europa Liberă: Aș vrea să știu dacă împărtășiți dezamăgirea despre care vorbea dl Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, într-un comentariu, ieri, după numirile de la CSM.

Vladislav Gribincea: „Lucrurile trebuie privite în context. Atunci când un judecător integru nu este promovat la Curtea Supremă de Justiție din motive pe care nimeni nu le înțelege, în același timp, un judecător care a invalidat alegerile din Chișinău și n-a putut să explice rațional de ce a făcut acest lucru, iar ulterior și-a revizuit propria decizie doar pentru simplul fapt că acest lucru i-a fost solicitat de către agentul guvernamental trezește mari dubii cu privire la intențiile reale și trimite un semnal față de persoanele oneste din sistemul judecătoresc nu chiar bun.

Mai mult ca atât, dl Clima este președintele Asociației Judecătorilor, iar în toamna anului trecut anume Asociația Judecătorilor a fost în spatele intenției de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, intenție care este în mod evident contrară standardelor europene. Comisia de la Veneția în mod deliberat a spus că acest lucru nu este admisibil și, oricum, se insista pe această revocare. Foarte multe persoane suspectau că această revocare urmărește scopuri politice. În asemenea circumstanțe, decizia de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii, e adevărat cu un vot la limită aproape, trezește mari semne de întrebare cu privire la dorința reală de reformare a sectorului justiției.”

Europa Liberă: Tăcerea autorităților – și a președintelui Igor Dodon, și a premierului Ion Chicu, și a ministrului justiției – în legătură, iată, cu această avansare anume, Dvs. cum o priviți? Au avut câte ceva de spus premierul și ministrul justiției în legătură cu cealaltă avansare în funcția de vicepreședinte al CSJ, iar în legătură cu Clima n-a spus nimeni niciun cuvânt.

Vladislav Gribincea: „Dl președinte Dodon oricum va avea ocazia de a spune acest cuvânt, fiindcă decizia de numire în funcția de președinte al Curții de Apel este luată de președintele țării. În momentul în care el va reconfirma, va susține propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, acesta va și fi cuvântul spus de către președintele țării sau președintele are șansa să respingă această propunere și să roage Consiliul Superior al Magistraturii să rediscute acest subiect, dar în ceea ce privește numirea vicepreședintelui Curții Supreme de Justiție și aici sunt întrebări.

În cazul „Gemenii” s-a făcut o nedreptate evidentă și de asemenea în ședința de ieri eu n-am văzut o explicație clară a dnei Chișcă-Doneva la întrebarea pusă în interviu cu privire la această hotărâre. În cauza „Gemenii” exista o hotărâre irevocabilă care a fost casată fără vreun motiv și era clar la acea etapă că nu este admisibil așa ceva. În pofida acestui lucru, Curtea Supremă de Justiție casează această hotărâre irevocabilă, iar acum noi trebuie să plătim milioane de euro pentru acea hotărâre judecătorească.”

Europa Liberă: Autoritățile de la Chișinău, guvernul de la Chișinău se află în negocieri acum pentru importante fonduri occidentale, încearcă să obțină un credit imens de la FMI, ar putea urma discuții în sensul unei asistențe macrofinanciare și de la Uniunea Europeană. În acest context, faptul că dl ambasador european zice că ceea ce s-a întâmplat ieri ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție, ce consecințe ar putea avea asupra acestor discuții ale guvernului pentru obținerea de finanțări?

Vladislav Gribincea: „Pentru mine este evident că atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite ale Americii vor judeca nu în baza angajamentelor scrise, ci în baza faptelor. Astfel de numiri ar putea să șubrezească foarte mult procesul de negocieri al următoarelor acorduri de susținere financiară a Republicii Moldova din partea acestora. Dacă asemenea procese vor continua, eu cred că discuțiile vor fi extrem de complicate, fiindcă toți înțeleg că degeaba modifici legislația, dacă, oricum, nimeni n-o respectă în practică. Toți sunt interesați în impactul reformelor, și nu în schimbări pe hârtie.”

moldova.europaliberă.org

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.