Acasă Politic Vladimir Voronin, despre criza COVID-19 în R.Moldova: În mod normal, Chicu trebuie...

Vladimir Voronin, despre criza COVID-19 în R.Moldova: În mod normal, Chicu trebuie să-și recunoască înfrângerea și să demisioneze

0

Actualul Executiv nu face față problemelor cu care se confruntă R.Moldova, iar premierul Ion Chicu, în mod normal, ar trebui să demisioneze. De această părere este liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Vladimir Voronin a declarat că modul în care este gestionată criza provocată de pandemie este unul dezastruos. Mai mult, acesta susține că justificările consilierilor lui Ion Chicu sunt „fantezii”.

Pentru noi este evident că Guvernul nu face față niciunei sarcini cu care se confruntă țara, inclusiv în perioada pandemiei. El nu a reușit să prevină răspândirea virusului. Conform tuturor indicatorilor, situația din R.Moldova este cea mai gravă din Europa și una dintre cele mai grave din lume. Guvernul nici nu încearcă să asigure securitatea socială a cetățenilor, nu a fost în stare să ofere un sprijin eficient mediului de afaceri. S-a dovedit a fi neputincios în rezolvarea problemei șomajului. Sistemul educației s-a prăbușit, iar sistemul sănătății este la un pas de colaps. Guvernul nu a fost în stare nici măcar să poarte negocieri cu privire la acordarea unor împrumuturi externe. Apare întrebarea: Pentru ce are nevoie Moldova de așa un cabinet de miniștri slab, care s-a îndepărtat de problemele vitale ale cetățenilor și i-a lăsat în voia sorții? În mod normal, premierul urma să-și recunoască înfrângerea și să demisioneze. Ar fi cinstit. Discuțiile despre faptul că orice alt guvern ar fi administrat situația și mai rău – sunt fanteziile și iluziile consilierilor acestui guvern”, a declarat fostul președinte al R.Moldova.

Totuși, Vladimir Voronin nu crede că actualul Executiv va demisiona benevol, inclusiv pentru că scopul principal al acestuia este asigurarea celui de-al doilea mandat pentru Igor Dodon.

Nu trebuie să ne așteptăm la o evaluare obiectivă a activității acestui guvern, inclusiv la o demisie onorabilă. În primul rând, nu toți oamenii lui Plahotniuc și Diacov au fost angajați în câmpul muncii. Totodată, acest guvern are un obiectiv foarte clar – cu orice preț să contribuie la realegerea lui Dodon. De aceea ei se vor ține de fotolii până în ultima clipă”, a menționat el.

Cât despre o potențială demitere a Guvernului Chicu, Voronin a opinat că totul depinde de opoziția parlamentară și de felul în care va reuși să construiască un dialog. 

Acest lucru depinde de faptul dacă foștii colegi din blocul ACUM – Sandu și Năstase – vor putea să ajungă la un numitor comun și dacă ei sunt gata să accepte sprijinul politic din partea lui Candu și Șor, dar și, eventual, să împarte cu ei puterea. La moment, se pare că nu le reușește. O problemă majoră a actualei clase politice „active” este că toți reprezentanții ei privesc spre alegerile prezidențiale. Cu adevărat, țara arde, iar baba se piaptănă”, a punctat liderul PCRM.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.