Acasă Extern Vladimir Putin acuză Occidentul că încearcă să rupă „echilibrul strategic” și amenință...

Vladimir Putin acuză Occidentul că încearcă să rupă „echilibrul strategic” și amenință că Rusia va reacționa „corespunzător”

0

Președintele Vladimir Putin amenință că Rusia va reacționa „în mod corespunzător” la ceea ce el consideră a fi amenințări la adresa securității și a invocat din nou în acest sens scutul antirachetă „din apropierea imediată” a granițelor ruse, precum și navele NATO care vin în Marea Neagră. Aceste declarații intervin în condițiile în care Rusia concentrează din nou trupe în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, provocând îngrijorarea unor responsabili americani şi europeni. 

Rusia va reacţiona la tentativele altor ţări de a rupe „echilibrul strategic”, a spus Putin, referindu-se la sistemul global de apărare antirachetă care este desfăşurat de Statele Unite şi aliaţii lor, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

„Noi ştim foarte bine că unii dintre omologii noştri străini nu se vor opri din încercarea de a rupe acest echilibru, inclusiv prin intermediul desfăşurării de elemente ale apărării antirachetă globale în apropierea imediată a frontierelor noastre’”, a declarat Vladimir Putin, care a avut, luni, la Soci, o reuniune cu conducerea armatei şi cu reprezentanţi ai industriei de apărare.

El a arătat că participarea navei americane Mount Whitney la exerciţii NATO în Marea Neagră face parte din aceste eforturi de intensificare a activităţii militare occidentale în apropierea graniţelor Rusiei. „Știți că o navă americană a intrat în Marea Neagră. Putem să ne uităm la ea prin binoclu sau prin vizorul sistemelor de apărare ”, a declarat Putin în deschiderea reuniunii de la Soci.

„Nu putem ignora aceste ameninţări la adresa securităţii Rusiei şi vom reacţiona la ele în mod corespunzător”, a spus şeful statului rus, care a cerut armatei să-și consolideze în continuare forțele de apărare aeriană. „O apărare fiabilă a Rusiei împotriva atacurilor aerospațiale și menținerea echilibrului strategic depind în mod direct de pregătirea de luptă și de dotarea tehnică a acestora”, a declarat Putin, citat de agenția TASS.

El a subliniat că sunt tot mai multe avioane NATO în apropierea granițelor Rusiei, iar NATO trimite tot mai frecvent nave în apele Mării Baltice și Mării Negre.

„Sistemul de avertizare în caz de atac cu rachete funcționează clar și eficient. Sateliții și stațiile radar de la sol garantează detectarea lansărilor de rachete balistice, determină la timp parametrii acestora și notifică centrele de control”, a punctat liderul de la Kremlin. El a reamintit că în ultimii patru ani au fost livrate 25 de sisteme de apărare aeriană S-400 și peste 70 de avioane de luptă moderne, au fost modernizate peste 20 de sisteme de rachete sol-aer S-300 și alte 90 de avioane, însă a subliniat că aceste eforturi de consolidare militară trebuie să continue.

The Washington Post: Mișcări „neobișnuite” de trupe ruse la frontiera cu Ucraina provoacă îngrijorări în SUA și Europa

Rusia concentrează din nou trupe în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili americani şi europeni care urmăresc ceea ce ei consideră a fi drept „mişcări neobişnuite” de echipamente şi personal militar pe flancul vestic al Rusiei, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute cotidianul american The Washington Post, confirmând astfel informaţii apărute încă de săptămâna trecută în unele publicații ruse pro-Kremlin.

Încă nu este clar scopul pentru care forţele ruse se concentrează în apropierea frontierei cu Ucraina, notează publicaţia citată.

Mai multe înregistrări video postate în ultimele zile pe reţelele sociale arată trenuri şi convoaie militare ruseşti ce transportă cantităţi mari de echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete, în sudul şi vestul Rusiei.

„Problema e că nu este vorba de exerciţii. Nu pare să fie un exerciţiu de antrenament. Ceva se întâmplă. Dar ce poate să fie?”, se întreabă Michael Kofman, director pentru programul de studii asupra Rusiei în cadrul grupului non-profit de analiză CNA, un think-tank cu sediul în Virginia.

Responsabili din SUA şi Europa au început să remarce noile mişcări de trupe ruseşti în special în ultimele săptămâni, după ce Rusia a încheiat un exerciţiu militar comun de amploare cu Belarus, cunoscut sub numele de cod „Zapad-2021”, la jumătatea lunii septembrie. Imagini din satelit accesibile în mod public arată că forţe ale Armatei 41 a Rusiei, a cărei bază permanentă de staţionare se află în oraşul Novosibirsk, nu s-au întors în Siberia după exerciţii, ci s-au alăturat altor forţe ruse din apropierea graniţei cu Ucraina, afirmă Kofman. De asemenea, imagini difuzate pe internet par să arate că Armata I de tancuri de gardă, o structură de elită cu baza permanentă în regiunea Moscovei, transferă personal şi material spre frontiera cu Ucraina, potrivit aceluiaşi expert.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exerciţiilor „Zapada-2021”, Rusia a lăsat echipamente militare, precum şi centre de control şi comunicaţii la locurile de antrenament de-a lungul graniţei cu Ucraina. Danilov estimează la 80.000- 90.000 numărul trupelor ruseşti desfăşurate de-a lungul frontierei cu Ucraina, fără a lua în calcul zecile de mii de militari ruşi care staţionează în Crimeea.

Oficiali americani citați sub acoperirea anonimatului spun că aceste noi mişcări de trupe ruseşti au realimentat îngrijorările apărute încă din aprilie, când am asistat la cea mai mare concentrare de trupe şi echipamente ruseşti din ultimii ani la frontiera cu Ucraina, ceea ce a provocat indignare la nivel internaţional.

Conflictul din Ucraina pare să intre într-un nou stadiu

Actualele mişcări de trupe ruseşti în regiune survin în condițiile în care Kremlinul pare să adopte o linie mai dură faţă de Ucraina. O serie de responsabili ruşi, începând cu preşedintele Vladimir Putin şi până la unii oficiali de rang inferior au atacat în declaraţiile făcute în ultimele luni legăturile occidentale ale Kievului şi chiar au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Putin a avertizat că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o „linie roşie” pentru Moscova.

Între timp, conflictul care continuă de şapte ani şi jumătate între forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova în regiunea Donbas (estul Ucrainei) pare să intre într-un nou stadiu. La 26 octombrie, armata ucraineană a confirmat că a utilizat o dronă de fabricaţie turcească împotriva unei poziţii a rebelilor în Donbas. A fost prima oară când Kievul a utilizat un astfel de dispozitiv de luptă, ceea ce a provocat indignarea Moscovei.

În acelaşi timp, relaţiile dintre Moscova şi NATO sunt deosebit de tensionate. Rusia şi-a suspendat misiunea de pe lângă sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles la 18 octombrie, după ce Alianţa a expulzat opt membri ai misiunii ruse pentru acuzaţii de spionaj.

Moscova a mai provocat alerte în planul securităţii în trecut, prin comasarea unor importante contingente militare în apropierea frontierei ucrainene, retrăgându-şi apoi trupele şi risipind temerile legate de o nouă invazie în ţara vecină, reamintește „The Washington Post”.

Oficialii ucraineni văd în astfel de măsuri un mijloc al Moscovei de a menţine situaţia tensionată şi incertă. Din 2015, când linia frontului din Donbas a fost îngheţată mai mult sau mai puţin, concentrarea de trupe ruseşti la graniţa ucraineană nu a condus la o ofensivă pe scară largă a Rusiei sau a separatiştilor pe care îi sprijină, care să ducă la ocuparea de noi teritorii în Ucraina, comentează publicaţia americană în articolul preluat de Agerpres.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.