Acasă Social Vlad Filat: Starea de urgență – soluție temporară sau mijloc de a...

Vlad Filat: Starea de urgență – soluție temporară sau mijloc de a evita responsabilitatea?

0

Fostul prim-ministru Vlad Filat, lider al PLDM, a abordat subiectul instituirii stării de urgență, subliniind că aceasta ar părea justificată prin necesitatea unui „răspuns rapid și eficient”. Cu toate acestea, el consideră că, în absența unor măsuri clare și a unui plan public bine definit, această decizie reflectă mai degrabă o utilizare a mecanismelor anticriză pentru a scăpa de responsabilitate.

Într-o recentă postare, publicată pe rețelele de socializare, Filat a avertizat că nu este prima dată când Comitetul pentru Situații Excepționale devine un instrument preferat al Guvernului pentru a evita dezbaterile parlamentare și controlul public.

„Este de neînțeles de ce este nevoie de o stare de urgență pentru a aborda problemele pe care Guvernul le-a creat din cauza lipsei de planificare și a incapacității de a negocia contracte energetice sustenabile”, a declarat el, adăugând că starea de urgență oferă o flexibilitate discreționară care maschează lipsa de soluții reale.

În contextul apropierii datei de 1 ianuarie, Filat a subliniat că Guvernul trebuie să ofere cetățenilor răspunsuri la întrebări esențiale, precum:

Care va fi prețul energiei electrice după 1 ianuarie?

Ce acorduri există și cu ce furnizori?

Cum vor fi protejați consumatorii, în special cei vulnerabili, de creșterea prețurilor?

Până acum, răspunsurile la aceste întrebări au fost absente, iar retorica despre „monitorizare”, „pregătire” și „reziliență” continuă să rămână generală, fără a oferi certitudini reale, a conchis Filat.

Precizăm că săptămâna trecută şeful guvernului, Dorin Recean a anunţat că va merge săptămâna viitoare în parlament pentru a solicita instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie.

„Avem în faţă un sezon rece dificil, cu multe riscuri, iar din acest motiv am decis să cer parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic începând cu 16 decembrie 2024. Această stare de urgenţă va fi în vigoare până la depăşirea situaţiei legate de alimentarea cu gaze a cetăţenilor noştri, inclusiv a celor din regiunea transnistreană. Dar, cel mai important – pentru a gestiona eventualele consecinţe ale crizei şi pentru asigurarea cu electricitate cetăţenii de pe malul drept al Nistrului. Trebuie să fim pregătiţi pentru toate scenariile, mai ales că de trei ani frigul e folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a punctat Recean.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.