Vlad Filat a lansat noi acuzații grave referitoare la procesul său și la sistemul de justiție din Republica Moldova sub conducerea Maiei Sandu. Într-o postare recentă, Filat a spus că „ușile închisorii mele nu s-au închis când am ajuns la P. nr.13. Ușa închisorii s-a închis mult mai devreme, înainte chiar de a fi adus în fața magistraților, atunci când s-a închis ușa sălii de judecată în care a avut loc pseudo-procesul de inculpare a mea pentru crima secolului, Frauda Bancară”.
Filat a denunțat faptul că procesul său a fost judecat în secret, pentru a ascunde adevărul:
El a subliniat că încălcarea principiului publicității procesului este atât de gravă încât „toate actele de procedură emise în asemenea ședințe sunt considerate nule de drept, adică nu produc efecte juridice”.
Filat a criticat justiția „reformată” a Maiei Sandu, spunând că aceasta este „ cu, prin și pentru Gribincea, în numele Maiei Sandu, a foarte multe milioane de lei și alte multe zeci de milioane în valută”.
Filat a spus că a insistat întotdeauna pentru a fi judecat „cu ușile sălii de judecată deschise presei și publicului larg”, fiind convins de nevinovăția sa:
De asemenea, Filat a criticat soluția dată de „Justiția Reformată a Maiei Sandu”, care a pronunțat un verdict „în secret”, iar „pronunțarea soluției s-a făcut în dulcele stil clasic al Păpușarului de Grozești – în secret. De mine și de Lume.”
În final, Filat a reiterat că închiderea proceselor în secret reprezintă o continuare a abuzurilor din timpul regimului lui Plahotniuc, menționând că, în viziunea Maiei Sandu, „Zeița Dreptății, la ordin, își trage peste față cagula de călău”.
SafeNews.md amintește că luni, 16 decembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de revizuire a dosarului penal împotriva fostului premier Vladimir Filat. Cererea a fost depusă în baza unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care constatase o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenția Europeană, referitoare la lipsa publicității procesului penal.
Decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi în completul format din judecătorii Ion Malanciuc, Oxana Parfeni, Lilia Roic-Botezatu și Stella Bleșceaga. Judecătorul Ghenadie Eremciuc a exprimat o opinie separată, considerând că cererea trebuia admisă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.